Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσει η οικογένειά σας κορονοϊό

Εδώ είναι μερικοί βασικοί και εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσει η οικογένειά σας κορονοϊό.

Στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μπορείτε να βλέπετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τον κορονοϊό, τα κρούσματα και την εξέλιξή του στην χώρα μας.

Επιπλέον μπορείτε να βρείτε:

  • οδηγίες ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών
  • γενικές οδηγίες για το κοινό
  • οδηγίες για τις σχολικές μονάδες & τα μέσα συγκοινωνίας

Εάν είστε γονιός, πιθανότατα να ενημερώνεστε καθημερινά για τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει και μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Είναι φυσικό για τους γονείς να ανησυχούν, αλλά, ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τον κορονοϊό εάν εφαρμόζει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας – γι ‘αυτό οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση είναι τόσο σημαντικές.

Εάν το παιδί σας κολλήσει τον κορανοϊό, πιθανότατα δεν θα είναι σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε παιδιά τείνουν να έχουν ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, είναι πιθανές κάποιες σοβαρές επιπλοκές – ειδικά στα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή με υποκείμενα νοσήματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι.

Δείτε παρακάτω έξι (6) τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσει η οικογένειάς σας κορονοϊό.

Κρατήστε αποστάσεις

Ο κορονοϊός είναι μια αναπνευστική ασθένεια όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. Τα μολυσμένα σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα μπορούν να ταξιδέψουν έως και περίπου δύο μέτρα και μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Νέες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση μπορεί να είναι δυνατή μέσω αναπνοής και εκπνοής. Αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, δεδομένου ότι ο COVID-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και μπορεί επίσης να εξαπλωθεί προτού οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα, σύμφωνα με το CDC. Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που θέτει η κυβέρνηση. Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τους άλλους και αποφύγετε τα μέρη με πολυκοσμία όπου είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί.

Να είστε προσεκτικοί σε δημόσιους χώρους

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, οι περισσότεροι εξακολουθούν να βγαίνουν από το σπίτι να πάνε στο σουπερμάρκετ, τα παιδιά στο φροντιστήριο ή τις δραστηριότητές τους. Φροντίστε όταν βγαίνετε από το σπίτι να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Για παράδειγμα, καθαρίστε με ένα αντισηπτικό μαντηλάκια το χερούλι του καροτσιού, ζητήστε από τα παιδιά σας να μην αγγίζουν πόμολα και αντικείμενα στους χώρους που επισκέπτονται και πάντα να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό που θα έχουν στην τσάντα τους. Επίσης μην ξεχνάτε τη μάσκα.

koronoios pos den tha kolliso 4

Φορέστε τη μάσκα σας

Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί καθώς και να προστατευτείτε από συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Μην ξεχνάτε τη μάσκα σας όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι και επισκέπτεστε μέρη με πολύ κόσμο.

Απολυμάνετε το σπίτι σας και τα υπάρχοντά σας

koronoios pos den tha kolliso 3

Σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2020 από επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, CDC, UCLA και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για τρεις ώρες στον αέρα, τέσσερις ώρες στο χαλκό, 24 ώρες σε χαρτόνι και δύο έως τρεις ημέρες σε ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να απολυμάνετε βασικά πράγματα στο σπίτι σας – όπως οι πάγκοι σας (αν ακουμπάτε τις σακούλες με τα ψώνια πάνω σε αυτόν) για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να κολλήσετε κορονοϊό.

Διδάξτε στα παιδιά σας να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους

«Εάν τα σταγονίδια με βακτήρια εισέλθουν στη μύτη ή το στόμα ενός παιδιού, μπορεί να αρρωστήσουν με κορονοϊό», λέει η Miryam Wahrman, Ph.D., καθηγήτρια βιολογίας και διευθύντρια του εργαστηρίου μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson και συγγραφέας του «Τhe Hand Book: Πώς θα επιβιώσετε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια». Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην αγγίζουν δημόσια τα πρόσωπά τους.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πλένουν τα χέρια τους

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσει κορονοϊό το παιδί σας, είναι να του δείξετε πώς θα πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό, κάθε φορά που επιστρέφουν σπίτι και πριν αγγίξουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ. Δείτε εδώ πώς θα πλύνουν σωστά τα χέρια τους.

πηγές: ΕΟΔΥ / parents.com


Πηγή