Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τρόποι προστασίας του μωρού από τα μικρόβια

Τα μωρά είναι περισσότερο ευάλωτο σε μικρόβια και κάθε είδους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Η πιο συνηθισμένη πηγή μικροβίων, που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, είναι οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι και οι γνωστοί που περιβάλλουν το μωρό, αποτελούν την κύρια πηγή μικροβίων για το μωρό. «Οι μολύνσεις σε μικρά μωρά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα», λέει η Tanya Remer Altmann, MD, παιδίατρος.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το μωρό σας υγιές

Μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει πραγματικά να προστατεύσετε το μωρό σας από μικρόβια. Σε τελική ανάλυση, δεν προκαλεί ανοσία η έκθεση σε μικρόβια και αυτό δεν βοηθάει τα μωρά να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα υγιή;

Είναι αλήθεια ότι η έκθεση σε μικρόβια κάνει το ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ σύστημα πιο ασφαλές. Όταν το σώμα έχει μολυνθεί από ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως καταλαβαίνει πώς να αμυνθεί. Μάλιστα δεν είναι λίγες φορές που ο οργανισμός καταπολεμά τα μικρόβια χωρίς να αρρωστήσετε.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σκόπιμη έκθεση του παιδιού σας σε μικρόβια είναι έξυπνη.Λάβετε υπόψη ότι μικρόβια όπως οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης που είναι συχνά στους ενήλικες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε μικρά μωρά. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις πολλές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους τους πρώτους τρεις μήνες – κι αν είναι δυνατόν, τους πρώτους έξι.

Τι να θυμάστε

  • Να πλένετε πολύ προσεκτικά τα μπιμπερό και τις θηλές με τα ειδικά βουρτσάκια που υπάρχουν στο εμπόριο
  • Να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν ταΐσετε το μωρό
  • Να διατηρείτε στο ψυγείο αποστειρωμένα μπιμπερό με το νερό μέχρι την ώρα του φαγητού
  • Να φοράτε μάσκα ( όχι μόνο τώρα λόγω κορονοϊού) αλλά και κάθε φορά που έχετε ένα κρυολόγημα ή δεν αισθάνεστε καλά.
  • Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό χεριών.
  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους
  • Τηρήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού του μωρού.

Με πληροφορίες από το webmd.com


Πηγή