Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τips για μαμάδες: Συμβουλές για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

Τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά εν μέσω καύσωνα, τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ. Σε πολλά σπίτι μάλιστα, υπάρχουν παραπάνω ένα για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα τα χρησιμοποιούμε σωστά, ώστε και να μην ξοδεύουμε μία περιουσία στο ρεύμα, αλλά να μεγιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής τους. Τι πρέπει να προσέξετε, λοιπόν;

Η σωστή θερμοκρασία

Η διαφορά με την θερμοκρασία εκτός σπιτιού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τους 10 βαθμούς C. Πολλοί πιστεύουν ότι βάζοντας το κλιματιστικό να δουλέψει σε χαμηλή θερμοκρασία, ο χώρος θα δροσίσει πιο γρήγορα, κάτι που όμως, δεν ισχύει. Αντ’ αυτού το κλιματιστικό θα σπαταλήσει πολύ περισσότερη ενέργεια για να φτάσει στη θερμοκρασία που έχετε ορίσει. Η ιδανική θερμοκρασία για να βάλετε το κλιματιστικό, ανάλογα και από το μέγεθος του χώρου, είναι 21-28 βαθμούς C.

Οι ρυθμίσεις

Εάν το κλιματιστικό σας έχει λειτουργία eco, προτιμήστε την. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, συνεπώς κάνετε καλό στο περιβάλλον, αλλά και την τσέπη σας. Επίσης, κάτι ακόμα που θα πρέπει να ρυθμίσετε είναι το πού διοχετεύεται ο αέρας, καθώς δεν πρέπει να “χτυπάει” ούτε εσάς, αλλά ούτε και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στο χώρο και παράγουν θερμότητα.

Προστατεύστε τον χώρο από τον ήλιο

Κλείστε κουρτίνες, στόρια και κατεβάστε ελαφρώς τα πατζούρια για να προστατεύσετε τον χώρο από τον ήλιο. Έτσι, θα διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο πιο χαμηλή και το κλιματιστικό θα χρειαστεί να κάψει λιγότερο για να φτάσει τη θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει.

Ανανεώνετε συχνά τον αέρα

Το κλιματιστικό κάνει ανακύκλωση  του αέρα που υπάρχει ήδη στον χώρο. Μην ξεχνάτε, να ανοίγετε κάθε τόσο κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα για να μπει καθαρός αέρας. Όταν το κάνετε αυτό, κλείνετε το κλιματιστικό για να μην καίει άσκοπα.

Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό με μέτρο

Πολλοί, ανοίγουν το κλιματιστικό και ξεχνούν να το κλείσουν. Κλείνετέ το όταν δεν βρίσκεστε στον χώρο και τις βραδινές ώρες ,που έτσι κι αλλιώς οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον χρονοδιακόπτη για να μην λειτουργεί το κλιματιστικό όλο το βράδυ. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δροσίσετε τον χώρο, όπως ανεμιστήρες ή και το άνοιγμα τον παραθύρων ιδίως όταν φυσάει ή τις απογευματινές ώρες.

Κάντε σωστή συντήρηση

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι πολύ σημαντική και για λόγους υγείας, αλλά και για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.  Καθαρίζετε τα φίλτρα ανά 1- 2 μήνες περίπου, ανάλογα και με τη χρήση που κάνετε, την εξωτερική μονάδα με νερό και λάστιχο, τι γρίλιες και τα πτερύγια  της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη που συσσωρεύεται και μην αμελείτε την ολική συντήρηση από κάποιον ειδικό, μία φορά το χρόνο.


Πηγή