Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τips για μαμάδες: Τέσσερα λάθη που κάνετε όταν καθαρίζετε το ξύλινο πάτωμα

Το ξύλινο πάτωμα ζεσταίνει το χώρο και είναι μία ιδιαίτερη πινελιά στη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα ενός δωματίου. Το ξύλο βέβαια, σαν υλικό, είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το μάρμαρο ή το πλακάκι για αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Στο καθάρισμα του παρκέ συχνα γίνονται λάθη με αποτέλεσμα το ξύλο να φθείρεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Τέσσερα συνήθη λάθη στο καθάρισμα του παρκέ

Χρησιμοποιείτε λάθος εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας στο σκούπισμα

Χρησιμοποιείτε κι εσείς το ίδιο εξάρτημα για να σκουπίσετε όλο το σπίτι, ανεξάρτητα από τη διαφορά στο είδος δαπέδου; Μέγα λάθος. Κάποια εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας δεν ενδείκνυνται για το ξύλινο πάτωμα καθώς το φθείρουν και δημιουργούν σημάδια. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσεις για το ποιο εξάρτημα πρέπει να χρησιμοποιείτε ανά περίπτωση.

Σφουγγαρίζετε το παρκέ σαν να είναι πλακάκι

Ο ξύλο απορροφά το νερό και μαζεύει πολύ εύκολα υγρασία. Επίσης, το νερό μπορεί να φουσκώσει το πάτωμα ή ακόμα και να το ξεκολλήσει. Το καλύτερο σφουγγάρισμα για το παρκέ γίνεται με μία ελαφρώς βρεγμένη (σχεδόν στεγνή) σφουγγαρίστρα και όχι πάνω από μία με δύο φορές τον μήνα.

Χρησιμοποιείτε λάθος καθαριστικά

Οι μεγάλες ποσότητες καθαριστικού, αλλά και η χρήση σπιτικών καθαριστικών με βάση το ξύδι, το λεμόνι και άλλα υλικά, δεν κάνουν καλό στο ξύλο. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που είναι αποκλειστικά για παρκέ και ακόμα καλύτερα θεωρούνται τα υλικά που περιέχουν έλαια.

Χρησιμοποιείτε βρώμικη ηλεκτρική σκούπα

Η ηλεκτρική σκούπα χρειάζεται και αυτή τακτικό καθάρισμά. Εάν δεν την καθαρίζετε συχνά, οι βρωμιές συσσωρεύονται και μπορούν να φθείρουν το ξύλινο πάτωμα.

Extra tips για λαμπερό ξύλινο πάτωμα σαν καινούριο

Εκτός των παραπάνω, δοκιμάστε και τα εξής:

  • Βγάζετε τα παπούτσια – Τα παπούτσια φέρνουν χώμα και ακαθαρσίες στο σπίτι και καταστρέφουν την λεία επιφάνεια του ξύλου. Ιδιαίτερα τον χειμώνα που πατάτε λάσπες και νερά, φροντίστε να βγάζετε τα παπούτσια σας με το που μπείτε στο σπίτι. Και το καλοκαίρι όμως, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, βγάλτε τις σαγιονάρες σας στην είσοδο γιατί η άμμος μπορεί επίσης να καταστρέψει το παρκέ.
  • Πριν το σφουγγάρισμα και το σκούπισμα με την παρκετέζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το πάτωμα από σκόνες και βρωμιές – Το να τρίβετε την σφουγγαρίστρα ή την παρκετέζα στο πάτωμα ενώ ακόμα υπάρχουν σκόνες και βρωμιές, δεν είναι καλή ιδέα. Το ξύλο καταστρέφεται πιο εύκολα και επιπλέον το σπίτι δεν καθαρίζεται πραγματικά.

Πηγή