Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Υγιεινά σνακ για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης

Οι λιγούρες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εγκυμοσύνη, δημιουργούν έντονα την επιθυμία για γλυκό και δυστυχώς ένα δεν είναι πάντα αρκετό.

Γνωρίζετε ότι οι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών.
 
Για αυτό και πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας και να συνδυάζονται με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές.

Υπογραμμίζεται ότι τα καλύτερα σνακ για μια έγκυο είναι αυτά που συνδυάζουν τουλάχιστον δυο ομάδες τροφίμων και προσφέρουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά!

Chips Τορτίλιας με γκουακαμόλε

Για να ηρεμίσετε τη λιγούρα σας μπορείτε να φάτε Chips Τορτίλιας με σάλτσα γκουακαμόλε. Η γκουακαμόλε είναι μια σάλτσα που έχει σαν βάση της το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β και βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.

Εάν δεν σας αρέσουν τα αβοκάντο, επιλέξτε σάλτσα φασολιών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Θέστε ως βασικό σας στόχο την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων (με μειωμένα λιπαρά) την ημέρα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο χρειάζεστε, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας, για γερά δόντια και οστά.

Προσθέστε λοιπόν στο γιαούρτι της επιλογής σας, 1-2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς για να εξασφαλίσετε την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε και συνοδεύστε το με φρούτα, όπως ροδάκινα, μούρα και σταφίδες.

Σοκολάτα με φρούτα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μια κατάσταση που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί βλάβη οργάνων σε ορισμένες έγκυες.

Ως εκ τούτου, η σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται απαραίτητη, οπότε επιλέξτε μια μπάρα δημητριακών με σοκολάτα και φρούτα της επιλογής σας ή φάτε σοκολάτα σε συνδυασμό με φρούτα, για να αποφύγετε την έντονη γλυκύτητα της σοκολάτας.

Σάντουιτς με τόνο

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι έγκυες μπορούν να καταναλώνουν δυο τρείς μερίδες ψαριών την εβδομάδα.

Ο ελαφρύς τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, χαμηλός σε υδράργυρο και μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και DHA, που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Για να φτιάξετε λοιπόν το τοστ σας, χρησιμοποιείστε ψωμί ή κράκερ, τόνο σε νερό αντί σε ελαιόλαδο και συνδυάστε τον με υγιή λιπαρά, όπως το αβοκάντο.

Smoothies

Φτιάξτε θρεπτικά Smoothies πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Προσθέστε γιαούρτι για να εξασφαλίσετε ασβέστιο, μπανάνες και μούρα για βιταμίνες και φυτικές ίνες, μια κουταλιά φυστικοβούτυρο για πρωτεΐνη και σκόνη κακάο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι χυμοί φρούτων, σε αντίθεση με τα Smoothies, περιέχουν πολλές κενές θερμίδες, οπότε τα Smoothies είναι και νόστιμα και θρεπτικά.

Τυρί και ξηροί καρποί

Αν ψάχνετε ένα σνακ που θα σας δώσει ενέργεια, συνδυάστε ξηρούς καρπούς και σκληρά τυριά. Το τυρί θα σας δώσει ασβέστιο, οι ξηροί καρποί ίνες και ο συνδυασμός τους αρκετή πρωτεΐνη.

Σημειώνεται ότι πολλά μαλακά τυριά, όπως το Edam, το Gouda και η παρμεζάνα, ενδέχεται να περιέχουν λιστέρια, ένα βακτήριο που μπορεί να βλάψει το έμβρυο, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται.

Ποπ κορν και φιστίκια

Τα ποπ κορν σε συνδυασμό με τα φιστίκια, δημιουργούν ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την δυσκοιλιότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.


Πηγή