Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υγιεινό smoothie για παιδιά με μπανάνα, σπόρους chia και γιαούρτι

Τώρα που βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος (βλέπετε κορονοϊό) δεν έχετε παρά να αντικαταστήσετε τις λιχουδιές, τα παγωτά, το πρωινό ή το δεκατιανό με ένα smoothie.

Τα smoothies δεν είναι μόνο εύκολα στην παρασκευή τους (τα πετάτε όλα μέσα σε ένα μπλέντερ και τέλος) αλλά γεμίζουν με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τα παιδιά.

Ένα από αυτά τα υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες smoothie είναι και αυτό που θα σας δείξουμε σήμερα.

Υλικά που θα χρειαστείτε

Μπανάνα: Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερησίας συνιστώμενης ποσότητας καλίου.

Βρόμη: Η βρόμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Οι σπόροι της βρόμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.

Σπόροι Chia: Οι σπόροι τσία είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Κανέλα: Μόλις μία κουταλιά του γλυκού παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όμοια με αυτή των θρεπτικών μούρων, ενώ οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες. Αν και δεν έχει γλυκιά γεύση, η κανέλα «μιμείται» τη ζάχαρη κι έτσι είναι ιδανική ως μερικό υποκατάστατο σε γλυκά και ροφήματα.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο.

Μέλι: Το μέλι είναι πλήρης τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρηθεί κανείς ζωντανός και υγιής: βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό.

Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.

Δοσολογία υλικών

  • 1 μπανάνα
  • 2 κ.τ.σ τριμμένη βρόμη
  • 1 κ.τ.γ σπόρους chia
  • ½ κ.τ.γ κανέλα
  • 1/4 κούπας γιαούρτι
  • 1 κ.τ.γ μέλι
  • 3/4 κούπας γάλα αμυγδάλου

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και σερβίρετε σε ένα γυάλινο ποτήρι. Μπορείτε να διακοσμήσετε με πολύχρωμο καλαμάκι, μερικούς σπόρους chia και φετούλες μπανάνας.


Πηγή