Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φέτος δεν λεμέ κάλαντα ας τα ακούσουμε όμως (vids)

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πριν μερικές ημέρες, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπούν τα κάλαντα στα παιδιά στη διάρκεια των γιορτών.

Τα κάλαντα όπως μας είπε και ο Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, είναι το τελετουργικό ενός εθίμου που οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαιότητα, είναι τραγούδια φτιαγμένα από το λαό με ευχές και παινέματα που συνέπιπταν με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου που σηματοδοτούσε την αρχή της νέας χρονιάς. Τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα σε όλη τη γειτονιά για να μεταφέρουν ευχές όπως: ευημερία, υγεία, ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία για τη νέα χρονιά και έπαιρναν γλυκά.

Ανοίγοντας την πόρτα σε ένα παιδί για να «τα πει» του δίνουμε την ευκαιρία να μας δώσει ευχές και παινέματα για το σπίτι μας και το νοικοκύρη του αλλά και για όλη την οικογένειά μας. Κάτι που φέτος δεν θα γίνει, εξαιτίας του κορονοϊού.

Δυστυχώς τα παιδιά για πρώτη φορά φέτος θα μείνουν στο σπίτι και θα αρκεστούν να πουν τα κάλαντα στους γονείς τους και διαδικτυακά στον παππού και τη γιαγιά μιας και δεν μπορούν να τους δουν από κοντά, λόγω των αυστηρών μέτρων.

xristougenniatika kalanta 1

Μάθετε στα παιδιά τη σημασία που έχουν τα κάλαντα

Αφού φέτος τα παιδιά δεν θα βγουν στην γειτονιά για να πουν τα κάλαντα, εκμεταλλευτείτε την παραμονή στο σπίτι και εξηγήστε τους τι συμβολίζουν τα κάλαντα.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τα κάλαντα και το νόημά τους, εξηγήστε τους στίχους, αναφερθείτε επιγραμματικά στα ιστορικά γεγονότα, τραγουδήστε τα μαζί τους, διηγηθείτε ιστορίες και αναμνήσεις από τα δικά σας παιδικά χρονιά.

Ακούστε μερικά από τα κάλαντα μαζί

Εμείς βρήκαμε παραδοσιακά κάλαντα που λέγονται σε περιοχές της Ελλάδας την παραμονή των Χριστουγέννων.

Κάλαντα Χριστουγέννων – Καλήν Εσπέραν Άρχοντες

Κάλαντα Δωδεκανήσων

 

Βυζαντινά κάλαντα

Κάλαντα Κυκλάδων

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα

Κρητικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα


Πηγή