Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φέτος χαρίστε στα παιδιά σας παιχνίδια με νόημα!

Είμαστε σε μία εποχή …απολύτως μαγική, παιδική και παιχνιδιάρικη! Ολοι οι γονείς ψάχνουμε τα μαγαζιά, τα προσπεκτους, το διαδίκτυο και αναζητάμε την καλύτερη λύση για το χριστουγεννιάτικο δώρο των παιδιών μας. Σαφώς και θα τα ρωτήσουμε τι θέλουν, σαφώς και θα λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες τους, αλλά ως γονείς, καλό είναι να προτιμάμε παιχνίδια που αναπτύσσουν τις δεξιότητες και την ανάπτυξή τους.

Και αν εσείς θέλετε να μη του χαλασετε το χατίρι και να του πάρετε το παιχνίδι που θέλει, όταν σας ρωτούν νονές, γιαγιάδες και παππουδες τι να πάρουν, τότε βρείτε ευκαιρία και προτείνετε εκείνα τα παιχνίδια που ιδανικά θα προτιμούσατε, που τα θεωρείτε πιο χρήσιμα, πιο εκπαιδευτικά:

Αναζητήστε παιχνίδια που εξάπτουν τη φαντασία τους, που σχετίζονται με τον πραγματικό κόσμο και τις δικές τους εμπειριες, που κρατούν τα παιδιά ενεργά απασχολημένα, που απαιτούν σκέψη και σύνθετες κινήσεις (ανάλογα με την ηλικία τους καθε φορά) , που θα αναπτύξουν την κινητικότητά τους, τις δεξιότητες και την ανάπτυξή τους, τον λόγο η τον συγχρονισμό στις κινήσεις τους.

Ας δούμε μερικές ιδέες:

Σπιτάκι
Ενα σπίτι με έπιπλα και οικογενεια σαν αυτό στο οποίο ζουν δίνει πάντα στα παιδιά την ευκαιρία να μιμηθεί, να παίξει, να δραματοποιήσει ρόλους και συμπεριφορές και να αναπτύξει αμέτρητες ιστορίες και σενάρια, που θα το κρατήσουν απασχολημένο.

Σχολείο
Ο δεύτερος γνωστός κύκλος του παιδιού. Βρείτε σχολείο ουδέτερο ή με τους αγαπημένους τους ήρωες και δε θα πιστεύετε στα αυτιά σας. Θα μάθετε πολλά από όσα γινονται στην τάξη και δεν τα ξέρετε, καθώς θα βλέπετε οι μαθητες-παιχνίδια να γίνονται οι συμμαθητές του παιδιού σας και η δασκαλα του κουτιού να γίνεται η δασκάλα του παιδιού σας.

Μωρό
Ειδικά αν έχετε μωράκι στην οικογένεια, αυτό θα κάνει τις ανάγκες των παιδιών για φροντίδα ακόμη εντονότερες. Θα δείτε να το ταϊζουν, να το φροντίζουν και να ασχολούνται μαζί του, με τρόπο που δε φαντάζεστε.

Παιχνίδια που απαιτούν συγχρονισμό κινήσεων
Οι ψαράδες, οι γιατροί, και άλλα επιτραπέζια που θέλουν χεράκι να μην τρέμει και προσήλωση στον στόχο αναπτύσσουν απολύτως τις δεξιότητες του παιδιού.

Ζωάκια
Η φάρμα, ο στάβλος και όλο το σκηνικό συνθετουν μία εμπειρία που τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν ατελείωτα. Σιγά-σιγά θα αγοράζετε μικρά ζωάκια που θα τα προσθέτει στην συλλογή του και θα μαθαίνει τις συνήθειες των ζώων, τα θηράματά τους, ποιος τρώει ποιον, ποιο μένει πού και θα φτιάχνει φανταστικές ιστορίες ενώ παράλληλα θα δείτε να ζωντανεύουν πολλά παραμύθια!

ΠαζλΑπό τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε! Διαλέξτε παζλ με τους αγαπημένους τους ήρωες ή με εικόνες που μοιάζουν στο σπίτι σας, στο σχολείο τους, στις διακοπές τους! Τα παιδιά τρελλαίνονται να βλέπουν μία δημιουργία τους ολοκληρωμένη, ειδικά μάλιστα αν τους θυμίζει κάτι από τον κόσμο τους! Παράλληλα αναπτύσσεται η σκέψη τους, η ικανότητά τους να συνθέτους και η λεπτή τους κινητικότητα!

Βιβλία
Αφησαμε το καλύτερο για το τέλος. Βιβλία διαδραστικά, χαρούμενα, εκπαιδευτικά, τρισδιάστατα, γιορτινά. Μπορείτε να βρείτε ό,τι βιβλία θέλετε στην αγορά. Διαβάστε τους. Μέχρι που να μη μπορείτε άλλο. Κάνετε πολλά καλά και μόνον. Τα παιδιά ακούνε, μαθαίνουν λέξεις, εκαπιδεύονται, κάνουν σύνθετε σκέψεις, μαθαινουν πώς αντιμετωπίζονται καταστάσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όφελος απο τα βιβλία.

 


Πηγή