Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φράσεις που δεν πρέπει να λέτε σε ένα παιδί που φοβάται

Είναι σύνηθες τα παιδιά να νιώθουν φόβο σε διάφορες στιγμές της ζωής τους και είναι σημαντικό ως γονείς να γνωρίζετε πώς να ανταποκριθείτε κατάλληλα.

Το παιδί μπορεί να φοβάται κάτι που δεν φοβίζει εσάς ή που γνωρίζετε ότι είναι ακίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει καθώς μεταξύ 3 και 6 ετών, τα παιδιά περνούν μια φάση παράλογων φόβων, επειδή ακόμα δεν γνωρίζουν πώς να διακρίνουν καλά τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Σε αυτή λοιπό την περίοδο είναι σημαντικό να αποφεύγετε να λέτε τις παρακάτω φράσεις:

«Δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση»

Αυτή η φράση αφαιρεί τα συναισθήματά του και πρέπει να αποφεύγεται σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Μπορεί να μην είναι τίποτα για εσάς, αλλά προκαλεί δυσφορία στο παιδί.
Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι ο φόβος του δεν είναι σημαντικός, όταν λέτε αυτή τη φράση, το μόνο πράγμα που κάνετε το παιδί να καταλάβει είναι ότι τα συναισθήματά του δεν ισχύουν και ότι πρέπει να τα καταπιέσει . Αυτό, στο μέλλον, μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα.

«Σταμάτα να φοβάσαι»

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο φόβος είναι ένα ενστικτώδες συναίσθημα. Αν και τα παιδιά μπορούν να μάθουν να το ελέγχουν με τον καιρό, δεν είναι κάτι που μπορούν να το σβήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Είσαι δειλός»

Μην κοροϊδεύετε το παιδί σας επειδή φοβάται. Αυτό που χρειάζεται είναι να επικυρώσετε τα συναισθήματά του , να τα κατανοήσετε και να είστε δίπλα του. Βοηθήστε το να αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του φόβου αντί να προσπαθεί να το κρύψει.

fraseis pou den leme se ena paidi pou fovatai1

«Μη φοβάσαι»

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει να βλέπετε το παιδί σας αναστατωμένο από φόβο και προσπαθήσετε να το πείσετε ότι δεν υπάρχει κάτι για να φοβάται, δεν θα σταματήσει να νιώθει ανασφάλεια.Αντί να του πείτε να μη φοβάται, πείτε του ότι είναι ένα γενναίο παιδί . Αυτό θα το κάνει να νιώσει καλύτερα.

«Θα θυμώσω αν συνεχίσεις έτσι»

Στην πραγματικότητα, μπροστά στον φόβο, αυτή η φράση δεν ενσταλάζει περισσότερο θάρρος, αλλά το αντίθετο. Το κάνετε να καταλάβει ότι ο φόβος είναι ένα κακό συναίσθημα και ότι θα πρέπει να ντρέπεται που το νιώθει.

«Αλήθεια σε φοβίζει αυτό; Δεν ντρέπεσαι;»

Λέγοντας κάτι τέτοιο το μόνο που θα πετύχετε είναι  να μην έρθει κοντά σας το παιδί όταν φοβάται κάτι . Εκτός από το να αισθάνεται ανασφάλεια, θα ντρέπεται για τα δικά του συναισθήματα.

fraseis pou den leme se ena paidi pou fovatai2

«Κλείσε τα μάτια σου και ξανακοιμήσου»

Αν και τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, χρειάζονται βοήθεια στην αρχή. Επομένως, αν το παιδί σας έχει δει εφιάλτη και φοβάται, πηγαίνετε κοντά του, αγκαλιάστε το και μιλήστε το για λίγο. Αυτό θα το βοηθήσει να σκεφτεί κάτι άλλο, να ξεχαστεί και να χαλαρώσει.

«Μην κλαις!»

Αυτή είναι μια άλλη φράση που δεν βοηθά να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Απεναντίας έχει την ανάγκη να τα καταπιέσει καθώς αισθάνεται ότι δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για όσα νιώθει.

«Μην υπερβάλλεις. Δεν είναι τόσο άσχημα»

Η υποτίμηση του φόβου του θα προκαλέσει στο παιδί απογοήτευση και άγχος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά.

«Πρέπει να είσαι δυνατός»

Το νόημα δεν είναι να υποβαθμίσει το παιδί το φόβο του αλλά να τον αντιμετωπίσει, όταν νιώσει έτοιμο.Όταν ένα παιδί αισθάνεται φόβο, χρειάζεται υποστήριξη για να τον ξεπεράσει και αυτό συνεπάγεται ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ηρεμία, πολλή αγάπη και κατανόηση εκ μέρους σας.

Πηγή: youaremom.com


Πηγή