Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φροντίδα εγκυμοσύνης: Τι είναι ασφαλές και τι όχι

Επιτρέπεται η λεύκανση δοντιών στην εγκυμοσύνη ή όχι; Τι γίνεται με το μανικιούρ; Να περιποιηθεί μια μέλλουσα μαμά τα νύχια της ή να το αφήσει για μετά τον τοκετό;

Κι όμως μια μαμά μπορεί να φροντίσει και να περιποιηθεί λίγο παραπάνω τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από το μανικιούρ και το πεντικιούρ μέχρι το προγεννητικό μασάζ, υπάρχουν μερικοί υπέροχοι τρόποι για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο την εγκυμοσύνη σας. Πιθανότατα όμως, να έχετε ακούσει και κάποιες τρομακτικές φήμες γύρω από κάποια πράγματα όπως τη βαφή μαλλιών ή το μανικιούρ, που σας αποτρέπουν από το να βάψετε τα μαλλιά σας ή να περιποιηθείτε τα νύχια σας.

Η βαφή μαλλιών προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, το πεντικιούρ προκαλεί πρόωρο τοκετό κ.λπ. Τι είναι όμως μύθος και τι γεγονός; «Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι για το τι είναι επικίνδυνο και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να πιστέψουμε», λέει η Karen Boyle, MD, επίκουρη καθηγήτρια ουρολογίας, μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους

Βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη

Δεν έχετε γεννηθεί με εκείνες τις φυσικές χρυσές ανταύγειες και βάφετε κάθε μήνα τα μαλλιά σας. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; «Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή μαλλιών, αλλά καμία καλά σχεδιασμένη μελέτη δεν έχει βρει άμεση σχέση με γενετικές ανωμαλίες ή καρκίνους της παιδικής ηλικίας», λέει ο Richard Beigi, MD, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Για να είστε ασφαλείς, περιμένετε μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο, όταν τα περισσότερα από τα κύρια όργανα του μωρού έχουν αναπτυχθεί πλήρως ή προτιμήστε τις ανταύγειες. (Δεδομένου ότι οι ανταύγειες δεν εφαρμόζονται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, οι χημικές ουσίες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας.)

Με λίγα λόγια; Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας, αλλά περιμένετε μέχρι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Μασάζ στην εγκυμοσύνη

Το μασάζ είναι καταπληκτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Βοηθά να καταπραΰνει το στρες, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από πόνους, αλλά είναι σημαντικό ο θεραπευτής να γνωρίζει τις αλλαγές στο σώμα της εγκυμοσύνης», αναφέρει η Karen Boyl. Αν θέλετε να ξαπλώσετε μπρούμυτα, αναζητήστε σπα που προσφέρουν ειδικά τραπέζια, με κενό στη θέση της κοιλιάς. Έχετε ναυτίες; Ζητήστε ο θεραπευτής σας να χρησιμοποιήσει λάδι χωρίς άρωμα.

Με λίγα λόγια; Μπορείτε να κάνετε μασάζ σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

omorfia stin egkimosini 3

Λεύκανση δοντιών στην εγκυμοσύνη

Εάν σκέφτεστε να κάνετε πιο λευκό το χαμόγελό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως να πρέπει να περιμένετε. «Λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ερευνών, η λεύκανση δοντιών δεν έχει μελετηθεί ποτέ για το αν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως οι οδοντίατροι δεν γνωρίζουν εάν ή όχι να την εφαρμόζουν σε μια έγκυο», λέει ο Mickey Bernstein, DDS, εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής. Επιπλέον, τα ούλα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε αιμορραγία λόγω ορμονικών αλλαγών, και σε ορισμένες γυναίκες, η λεύκανση μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

Με λίγα λόγια; Αφήστε τη λεύκανση για μετά τη γέννηση του παιδιού σας.

Μανικιούρ – Πεντικιούρ

Οι περισσότεροι ειδικοί κρίνουν ότι είναι απολύτως ασφαλή τα μανικιούρ-πεντικιούρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Τα νύχια σας μεγαλώνουν και δυναμώνουν τώρα, γι’ αυτό επωφεληθείτε», λέει η Boyle. «Αν και το βερνίκι περιέχει ίχνη σκληρών χημικών ουσιών, δεν απορροφώνται από τα νύχια σας και δεν έχουν ποτέ συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στα μωρά». Πιθανότερο πρόβλημα; Ναυτία, ειδικά εάν ο χώρος δεν αερίζεται καλά. Ζητήστε να καθίσετε κοντά σε κάποιο παράθυρο ή πόρτα, όπου δεν θα σας επηρεάζουν οι αναθυμιάσεις.

Με λίγα λόγια; Μπορείτε να προγραμματίσετε μανικιούρ ή πεντικιούρ σε οποιοδήποτε τρίμηνο.

Σχετικά: Μανικιούρ και πεντικιούρ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές το τζελ και το ημιμόνιμο; (vid)

omorfia stin egkimosini 2

Ζεστό μπάνιο, ατμοί και σάουνα στην εγκυμοσύνη

Εάν το ζεστό μπάνιο σας χαλαρώνει, απλά γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό και όχι καυτό νερό. «Γνωρίζουμε ότι η αυξημένη θερμοκρασία μέσα στον αμνιακό σάκο συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο», λέει η Susan Hollander, CNM και συνεχίζει: «Αποφύγετε τα ατμόλουτρα και τις σάουνες. Η υπερβολική ζέστη και ο ατμός μπορεί να ζαλίσει μια έγκυο».

Με λίγα λόγια; Αφήστε τα ζεστά μπανάκια και τη σάουνα για μετά τη γέννηση του παιδιού σας.

Αποτρίχωση με κερί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν και μπορεί να είναι λίγο άβολο, είναι εντάξει να κάνετε αποτρίχωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αρκεί να το έχετε συνηθίσει. «Ο πολύ έντονος πόνος – ιδιαίτερα στο τέλος μιας εγκυμοσύνης – μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, κάτι που δεν είναι καλό αν δεν έχετε περάσει ακόμη τις 37 εβδομάδες», λέει η Lillian Schapiro, MD, μαιευτήρας. «Οπότε σίγουρα δεν θα έκλεινα για πρώτη φορά brazilian αποτρίχωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν δεν είχα κάνει ποτέ ξανά».

Με λίγα λόγια; Μπορείτε να προγραμματίσετε αποτρίχωση στο 1ο και το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με ασφάλεια. Αν αντέχετε τον πόνο και έχετε αντοχές, τότε οι γιατροί δεν την απαγορεύουν στο τρίτο τρίμηνο.

πηγή: parents.com


Πηγή