Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Χαμένη περίοδος και αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης – Τι συμβαίνει;

Είχατε καθυστέρηση, κάνατε το τεστ, κάνατε και μια αιματολογική εξέταση β-χοριακής, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά… μπερδεύοντάς σας. Είστε έγκυος ή όχι; Αν όχι, τότε γιατί δεν έχετε περίοδο;

Πρώτα από όλα μην πανικοβάλεστε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να μην έχει περίοδο.

Ορίστε μερικοί από αυτούς τους λόγους παρακάτω:

  • Δεν είστε έγκυος και η περίοδός σας άργησε για κάποιο λόγο
  • Είστε έγκυος, αλλά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη.
  • Είστε έγκυος αλλά το τεστ δεν βγάζει σωστά αποτελέσματα
  • Είστε έγκυος αλλά κάτι συμβαίνει

Όταν βλέπετε αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης, ενώ εσείς περιμένατε θετικό μπορεί να είναι αγχωτικό. Αργά ή γρήγορα όμως το άγχος θα φύγει καθώς είτε θα αδιαθετήσετε, είτε θα ανακαλύψετε ότι ήσασταν έγκυος τελικά.

Οι μέρες περνούν και το τεστ εγκυμοσύνης συνεχίζει να βγαίνει αρνητικό. Τι συμβαίνει τελικά;

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να καθυστερούν την περίοδό σας είναι οι εξής:

Μεγάλες αλλαγές του συνηθισμένου τρόπου ζωής: Η περίοδος κάποιας προσαρμογής, οι νέες συνθήκες ζωής ή εργασίας αυξάνουν το στρες και αυτό μπορεί να προκαλέσει οργανικές επιπτώσεις. Οποιαδήποτε έντονη συναισθηματική φόρτιση ή άγχος, μπορεί να καθυστερήσει την περίοδό σας.

Σημαντική απώλεια βάρους: Η σημαντική και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο ενώ η ανορεξία και η βουλιμία είναι βασικοί παράγοντες της διαταραχής της περιόδου.

Προβλήματα του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως επίσης και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο και να προκαλούν καθυστέρηση.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Μια ακόμη αιτία καθυστέρησης της περιόδου είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης και χωρίς αυτήν η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα


Πηγή