Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Χριστούγεννα: η πιο παραμυθένια εποχή για τα παιδιά

Χριστούγεννα! Η πιο μαγική εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους! Βλέπουμε γύρω μας τη παιδική λαχτάρα για την παραμυθένια αυτή γιορτή και πως την περιμένουν! Σίγουρα η 15νθήμερη σχολική αργία παίζει μεγάλο ρόλο στην αναμονή αυτή, χωρίς όμως να μπορούμε να αφήσουμε πίσω και να αμελήσουμε την προσμονή του Αη-Βασίλη με τα δώρα…

Είναι γεγονός πως αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα τόσο μαγικά είναι η γιορτινή ατμόσφαιρα που υπάρχει παντού. Οι δρόμοι, οι πλατείες, οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, κάνοντας την κάθε βόλτα ξεχωριστή. Τα παιδιά παρασύρονται από το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και οι μεγάλοι ξαναγίνονται μικροί. Η διαφορετική διάθεση που κυριαρχεί αυτήν την εποχή του χρόνου αλλάζει για λίγες μέρες την καθημερινότητα μας.

Τα έθιμα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα κάλαντα, ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα, οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που προβάλλονται στη τηλεόραση, το οικογενειακό τραπέζι με τα νόστιμα εδέσματα, οι συγκεντρώσεις και η παράδοση, κάνουν τα Χριστούγεννα να μοιάζουν με παιχνίδι στα μάτια των παιδιών. Μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του 12χρονου ανιψιού μου πριν από ένα μήνα περίπου: “Περιμένω να έρθουν τα Χριστούγεννα για να συνεχίσουμε την παράδοση, που ερχόμαστε σπίτι σου και τρώμε και είμαστε όλοι μαζί!”

Είναι μια εποχή όπου η οικογένεια περνά περισσότερο χρόνο μαζί κάνοντας δραστηριότητες “φτιάχνοντας, δημιουργώντας” ωραίες αναμνήσεις στα παιδιά. Είναι απαραίτητο θα λέγαμε, οι γονείς να εντάξουν τα μικρά τους στα έθιμα, να τα μάθουν και να τους εξηγήσουν τι συμβολίζει η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τι είναι τα καλικαντζαράκια, και γενικότερα να προσπαθήσουν να κάνουν τις γιορτινές ετοιμασίες μαζί.

Άλλωστε είναι και ένας πολύ παραγωγικός τρόπος να έρθουν πιο κοντά όλα τα μέλη της οικογένειας με πιο διασκεδαστικούς τρόπους αλλά και να ενισχύσουν την επικοινωνία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όταν λέμε πως τα Χριστούγεννα είναι περισσότερο οικογενειακή γιορτή. Η αξία της γενναιοδωρίας και του μοιράσματος προβάλλεται μέσα από πολλές χριστουγεννιάτικες ιστορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταλαμπαδεύσουν αξίες και ιδανικά στα παιδιά.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή


Πηγή