Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χρώματα και παιδιά: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία τους;

Τα χρώματα, θερμά ή ψυχρά, έχουν τη «δύναμη» να επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Έχει άλλωστε αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά σημεία της μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς μπορούν να μεταφέρουν έννοιες, μηνύματα και κυρίως να αλλάξουν την ψυχολογία μας.

Όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση σε θερμά χρώματα ενεργοποιεί τη διάθεση για αθλητική δραστηριότητα, διεγείρει το μυαλό και το σώμα και τροφοδοτεί με ζωηρή διάθεση. Όμως όλα τα χρώματα έχουν ξεχωριστή σημασία και επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την ψυχολογία τους.

Το μπλε και οι αποχρώσεις του: Θεωρείται το χρώμα του νου, της σκέψης και της συγκέντρωσης. Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι χαμηλώνει την πίεση του αίματος και επιβραδύνει το νευρικό σύστημα.
Το ροζ: Εχει ταυτιστεί με το γυναικείο φύλο και προσφέρει ηρεμία και χαλαρότητα. Βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους.
Το κόκκινο: Είναι ένα από τα πιο έντονα χρώματα και τραβάει αμέσως την προσοχή. Είναι ζωηρό και ταυτόχρονα προσφέρει μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας. Αυξάνει το ρυθμό του σφυγμού και προκαλεί μία υποσυνείδητη εγρήγορση. Είναι το αγαπημένο χρώμα πολλών μικρών αγοριών και δημιουργεί μία επιθυμία για αγώνα και μάχη.
Το κίτρινο: Είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης και της αισιοδοξίας. Είναι φωτεινό και δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας.
Το πορτοκαλί: Είναι το χρώμα της «διασκέδασης». Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα, ή ακόμα και επιθυμία.
Το καφέ: Συμβολίζει την ένωση με τον φυσικό κόσμο και δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και αυτοπεποίθησης.
Το πράσινο: Είναι το χρώμα της ισορροπίας και της πληρότητας. Το παιδί σας αμέσως, θα είναι πιο χαλαρό και πιο ευδιάθετο!
Το γκρι: Αν και καταθλιπτικό, είναι το μοναδικό χρώμα που θεωρείται ότι δεν έχει καμία ψυχολογική επίδραση.
Το μαύρο: Ταυτίζεται με την τελειότητα και τη σοβαρότητα ενώ παράλληλα συμβολίζει την απειλή ή το κακό.
Το λευκό: Είναι το χρώμα της αγνότητας, της ειρήνης και της καθαρότητας.

Στα επικαλούμενα ζεστά χρώματα ανήκουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, τα οποία δημιουργούν συνήθως μια θετική αίσθηση και πιο σπάνια ξυπνούν συναισθήματα θυμού και επιθετικότητας. Όσον αφορά στα ψυχρά χρώματα, περιλαμβάνονται το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Συνήθως τα χρώματα αυτά προκαλούν ηρεμία και νηφαλιότητα ωστόσο συνδέονται και με συναισθήματα θλίψης και άρνησης.


Πηγή