Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χρώματα και ψυχολογία: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών

Το χρώμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Επηρεάζει τη διάθεσή μας, βελτιώνει ή διαταράσσει τις συνθήκες ύπνου, βοηθάει στη συγκέντρωση.

Γι’ αυτό και η επιλογή των χρωμάτων για το χώρο μας και ειδικά για το παιδικό δωμάτιο καλό είναι να γίνεται με κάποια κριτήρια. Ποια είναι αυτά; Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χρώματα χωρίζονται σε θερμά και ψυχρά.

Θερμά ορίζονται τα πιο γήινα χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί.. Είναι χρώματα που εμπνέουν τη σιγουριά, τη χαρά, την ενέργεια και κάνουν τους μεγάλους χώρους να δείχνουν πιο ζεστοί. Όσον αφορά τα παιδιά, η έκθεση σε θερμά χρώματα διεγείρουν το μυαλό και το σώμα και τροφοδοτούν με ζωηρή διάθεση. Ωστόσο επειδή η επίδρασή τους είναι έντονη, δε βοηθούν σε μεγάλες επιφάνειες όσον αφορά τον ύπνο, άρα καλό είναι να επιλέξετε να βάψετε έναν μόνο τοίχο και ιδανικά όχι αυτόν απέναντι από το κρεβάτι και να το συνδυάσετε με αντίστοιχου χρώματος αξεσουάρ (ράφια, μαξιλάρια, φωτιστικά, χαλιά).

Ψυχρά ορίζονται τα χρώματα του ουρανού και της φύσης. Οι ανοιχτές τους αποχρώσεις επιδρούν στο να γίνει η ατμόσφαιρα πιο ήπια και ήρεμη, ενώ οι σκουρότερες εντείνουν μελαγχολικά συναισθήματα. Επομένως προτιμήστε τις παλ αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του μοβ για το σύνολο του χώρου, και την έντονη για ένα μόνο στοιχείο.

Να θυμάστε ότι τα ψυχρά χρώματα ενδείκνυνται για υπνοδωμάτια, ενώ τα θερμά για χώρους όπου υπάρχει δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα:

Κίτρινο: Τονώνει τις διανοητικές και ψυχικές λειτουργίες και οξύνει τη διάνοια.
Κόκκινο: Ευνοεί την έμπνευση αλλά κουράζει αν παραμένουμε στον χώρο για πολύ ώρα.
Πορτοκαλί: Εξίσου τονωτικό χρώμα αλλά πιο ήπιο από το κόκκινο. Αυξάνει την ενέργεια, προκαλεί ευεξία και αισιοδοξία και μειώνει την κατάπτωση.
Πράσινο: Ηρεμεί το πνεύμα και βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει την αϋπνία.
Μπλε: Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ευνοεί τη μελέτη.
Καφέ: Η επιλογή του σημαίνει ότι είστε πρακτικοί και σας αρέσει η ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ροζ: Κατεξοχήν κοριτσίστικο χρώμα, συνώνυμο της αθωότητας και της θηλυκότητας.

mesmerizing colorful bedroom design ideas for kids with ultra modern bedroom contemporary kids and young bedroom cool 1024x768

Αν πάλι θέλετε να δώσετε μία εναλλακτική και μοντέρνα νότα στο παιδικό δωμάτιο, μπορείτε να παίξετε με το άσπρο, το μαύρο και όλες τις αποχρώσεις του γκρι! Το γκρι, αν και καταθλιπτικό, είναι το μοναδικό χρώμα που θεωρείται ότι δεν έχει καμία ψυχολογική επίδραση. Το μαύρο ταυτίζεται με την τελειότητα και τη σοβαρότητα και λειτουργεί τέλεια με το λευκό, που είναι το χρώμα της αγνότητας και της καθαρότητας.


Πηγή