Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ψυχολογία εγκύου: Οι συναισθηματικές αλλαγές ανά τρίμηνο (εικόνες)

Οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει η έγκυος  είναι πολλές και συχνά δεν μπορεί να τις διαχειριστεί πάντα με επιτυχία.

Συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ένταση των συναισθηματικών αλλαγών δεν είναι ίδια και αλλάζει ανάλογα το στάδιο της εγκυμοσύνης που διανύει η έγκυος. Άγχος, απογοήτευση και εσωτερικές συγκρούσεις είναι συνήθως τα συναισθήματα που διαδέχονται τη χαρά και την προσμονή.

Αρκετές γυναίκες εκπλήσσονται που βιώνουν μεγάλες μεταπτώσεις στη διάθεσή τους, ευερεθιστότητα και γρήγορες αλλαγές μεταξύ λύπης και χαράς. Αυτά τα έντονα συναισθήματα οφείλονται σε υπερφορτώσεις ορμονών και αλλαγές στην εμφάνιση του σώματός τους.

Στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό για τις έγκυες γυναίκες να έχουν αυτά τα συναισθήματα και δεν πρέπει να ντρέπονται. Απεναντίας, είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Επιπλέον, πρέπει να νιώθουν ότι έχουν την κατανόηση των δικών τους ανθρώπων και φυσικά την στήριξή τους.

Οι συναισθηματικές αλλαγές ανά τρίμηνο

Τα συναισθήματα των γυναικών αλλάζουν ανά τρίμηνο καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές:

Πρώτο τρίμηνο

Οι συναισθηματικές αλλαγές τους πρώτους τρεις μήνες συνήθως είναι μικρές. Η χαρά μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης κυριαρχεί ενώ τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν να σας ταλαιπωρούν.Ωστόσο, υπάρχει ένα άγχος και αφορά τον κίνδυνο απώλειας του εμβρύου. Η ανησυχία αυτή δεν είναι χωρίς βάση, αφού ο κίνδυνος για αποβολή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι υπαρκτός και μάλιστα σχετικά υψηλός.

Δεύτερο τρίμηνο

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα θετικά συναισθήματα υπερτερούν των αρνητικών. Η κοιλιά σας φουσκώνει ενώ στους υπερήχους βλέπετε το έμβρυο να μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Οι εμετοί, οι ναυτίες, η κόπωση έχουν υποχωρήσει και η διάθεσή σας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στην ψυχολογία σας οι οποίες όμως είναι παροδικές και δεν είναι μεγάλης διάρκειας.

Τρίτο τρίμηνο

Καθώς μπαίνετε στο τελευταίο τρίμηνο , το άγχος αυξάνεται και είναι πιο έντονο ενώ και η εμφάνισή σας, μπορεί να σας επηρεάσει συναισθηματικά. Η αύξηση του βάρους σας, οι πόνοι στη μέση ή τα πόδια, ακόμα και οι ανησυχίες για τον τοκετό είναι οι κυριότεροι λόγοι που σας επηρεάζουν αρνητικά.

Άγχος: η πιο σημαντική συναισθηματική αλλαγή

Μία από τις πιο σχετικές αλλαγές είναι η αύξηση του άγχους που νιώθουν οι μέλλουσες μητέρες. Κατά κύριο λόγο, μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Άγχος για τη γέννηση του παιδιού

Οι πιο συχνοί φόβοι είναι ότι το παιδί μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

  • Άγχος που σχετίζεται με τον εαυτό σας

Είναι μια ανησυχία που προκύπτει ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο σωματικό βάρος και το μέγεθός σας.

  • Άγχος που συνδέεται με τη σχέση με το σύντροφό σας

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας δημιουργώντας μια απόσταση μεταξύ του.

psixologia egiou6

Πότε να ζητήσετε βοήθεια 

Εάν παρατηρήσετε ότι υποφέρετε από κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Επίμονες εναλλαγές διάθεσης
  • Επεισόδια άγχους
  • Αυπνία
  • Απώλεια μνήμης
  • Θλίψη και συχνό κλάμα
  • Αισθήματα ενοχής
  • Ανυπομονησία και έλλειψη αυτοελέγχου
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε
  • Εξάψεις, κοιλιακό άλγος, τρόμος ή ζάλη

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι οι έντονες συναισθηματικές αλλαγές θα φύγουν μετά τον τοκετό. Εάν επιμείνουν, θα πρέπει να ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα ή φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη ή τις εναλλαγές της διάθεσης. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, καθώς η υγεία σας είναι προτεραιότητα.

Στη gallery που ακολουθεί δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος στην εγκυμοσύνη: 


Πηγή