Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Όσπρια: Ποια τα οφέλη τους στη διατροφή της εγκύου;

Η διατροφή είναι το Α και το Ω για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής, εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια είναι μόνο μερικά από αυτά και το κάθε ένα ωφελεί με διαφορετικό τρόπο τον οργανισμό. Για παράδειγμα, οι φακές είναι πλούσιες σίδηρο, ενώ τα ρεβίθια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Β6.

Ποια είναι όμως συνολικά τα οφέλη των οσπρίων στη διατροφή της μέλλουσας μαμάς;

Είναι πλούσιες σε φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και συγκεκριμένα πρόκειται για τη βιταμίνη Β9, η οποία είναι αναγκαία την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάποια όσπρια είναι πολύ καλές πηγές φολικού οξέως όπως ο αρακάς και τα ρεβίθια.

Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης από τις πρώτες εβδομάδες μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο κύησης. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα όσπρια έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, βιταμίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.α., όλα αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη δική σας.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που αναφέρουμε παραπάνω, εξασφαλίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κι έναν καλά θωρακισμένο οργανισμό.

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών του μωρού

Αρκετά όσπρια όπως είναι οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ο οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών του εμβρύου.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή