Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Όταν ο φίλος του παιδιού σας είναι κακή επιρροή – Τι να κάνετε

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά του να έχουν φίλους.

Να μπορούν να παίζουν, να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, να μοιράζονται κάποια μυστικά μεταξύ τους.

Τι γίνεται όμως όταν οι φίλοι ασκούν αρνητική επιρροή στο παιδί σας; Όταν το αναγκάζουν να συμπεριφέρεται με τρόπο πέρα από τον χαρακτήρα του;

Πριν δράσετε εν βρασμώ ψυχής αποκόπτοντας το παιδί σας από τον φίλο του (που δεν είναι πάντα εφικτό ειδικά στην εφηβεία), σκεφτείτε τι άλλες εναλλακτικές έχετε.

Αποφύγετε την κριτική

Είναι πιθανό να θέλετε να ασκήσετε αρνητική κριτική για τη συμπεριφορά του φίλου του παιδιού σας, όμως καλύτερα να την κρατήσετε για τον εαυτό σας.Συνήθως τα παιδιά λειτουργούν αμυντικά και θέλουν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους, πόσο μάλλον τους φίλους τους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εστιάσετε στηη συμπεριφορά. Αν δείτε το παιδί σας να υιοθετεί μερικούς από τους τρόπους συμπεριφοράς του φίλου του, βάλτε όρια, λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτοί κι ότι θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τους λόγους που τον ωθεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Θέστε όρια

Ενώ μπορεί να μην είστε σε θέση να ελέγξετε όλα όσα κάνει το παιδί σας όταν είναι με τον φίλο του, έχετε την επιλογή να θέσετε κάποια όρια. Εάν ο φίλος είναι κακή επιρροή, ίσως ένα όριο θα ήταν να κάνουν παρέα μόνο στο σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα παρακολουθείτε τι κάνουν. Εάν το παιδί σας είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίστε του ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Δώστε εξηγήσεις

Σύμφωνα με το PopSugar αποφύγετε να πείτε «απλώς δεν μου αρέσει ο φίλος σου», γιατί αυτό δεν θα σας οδηγήσει πουθενά. Πρέπει να εξηγήσετε τους λόγους που δεν συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του και πιστεύετε ότι είναι κακή επιρροή για το παιδί σας.

Όταν δίνετε συγκεκριμένα παραδείγματα, βοηθάτε το παιδί σας να κατανοήσει τις ανησυχίες σας και ίσως ακόμη εσείς οι ίδιοι να μάθετε μερικές πληροφορίες σχετικά με το γιατί ο φίλος του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

kaki epirroi stis filies2

Μιλήστε στους γονείς του

‘Οπως αναφέρει ο ιστότοπος Real Simple , δεν είναι κακή ιδέα να μιλήσετε με τους γονείς του φίλου του. Ενδεχομένως να ανακαλύψετε ορισμένα πράγματα που «δικαιολογούν» τη συμπεριφορά του φίλου του παιδιού σας ή θα βοηθήσει εσάς να χειριστείτε πιο αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη φιλία.

Πηγή: moms.com


Πηγή