Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Όταν το παιδί δεν συγκεντρώνεται για να διαβάσει

Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις του δημοτικού, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν την ώρα του διαβάσματος.

Σηκώνονται για τουαλέτα, θέλουν νερό, ξύνουν συνεχώς τα μολύβια τους, σβήνουν και να ξαναγράφουν την ίδια λέξη ουκ ολίγες φορές, και γενικά προφασίζονται διάφορα προκειμένου να μη διαβάσουν.

Πώς μπορείτε να  βοηθήσετε τιο παιδί όταν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί

Εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι που να επηρεάζουν τη συγκέντρωση του παιδιού, μπορείτε να το βοηθήσετε ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

Ζητήστε του να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να αντιμετωπίζει ένα πράγμα κάθε φορά, αντί να προσπαθεί να κάνει πολλά ταυτόχρονα. ‘Έτσι, θα εστιάσει το μυαλό του σε ό, τι βρίσκεται μπροστά του και όχι σε ότι έχει να κάνει γενικά.

Δημιουργήστε μια λίστα με όσα έχει να κάνει

Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι μαθητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν αλλά ότι δεν ξέρουν πού να επικεντρωθούν. Πριν λοιπόν το παιδί σας ξεκινήσει το διάβασμα δημιουργήστε μια λίστα στόχων για να του δώσετε μια κατεύθυνση. Μόλις επιτύχει αυτούς τους στόχους, αφήστε το να κάνει ένα διάλειμμα πριν ξεκινήσει την επόμενη εργασία.

Ορίστε ένα σταθερό χώρο μελέτης

Ένας αποδιοργανωμένος χώρος μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία της απόσπασης της προσοχής του παιδιού σας. Γι΄αυτό πρέπει να έχει έναν ειδικό χώρο μελέτης, όπως ένα γραφείο ή ένα τραπέζι που να είναι τακτοποιημένο ώστε να μπορεί να διαβάζει.

Ρουτίνα

Πολλά παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν μια ρουτίνα που μπορούν να ακολουθήσουν. Μαζί με το παιδί σας φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει χρόνο για εργασία στο σπίτι, διαλείμματα μελέτης και άλλες δραστηριότητες. Η τήρηση αυτού του προγράμματος θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί στη σχολική εργασία. 

Πώς να αντιμετωπίζει τους περισπασμούς

Όταν το παιδί σας δυσκολεύεται να εστιάσει, ενθαρρύνετε το να σηκωθεί και να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Για μέσα στην τάξη, μπορεί να κλείσει για λίγο τα μάτια του ή να πάρει μερικές βαθιές ανάσες.

Μην ξεχνάτε τέλος ότι το παιδί έχει ανάγκη από ελεύθερο χρόνο ώστε να χαλαρώσει και να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Φροντίστε λοιπόν να μην του τον στερείτε.

Πηγή: oxfordlearning.com

,


Πηγή