Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Όταν το παιδί δε δείχνει με το δάχτυλο – Τι μπορείτε να κάνετε

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν με το δάχτυλό τους το κάνουν συνήθως για δύο λόγους: για να πάρουν κάτι ή για να στρέψουν την προσοχή σας σε αυτό που θέλουν.

Σε ποια ηλικία πρέπει να δείχνει ένα παιδί;

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ένα μωρό μπορεί να δείχνει με το δάχτυλό του ήδη από την ηλικία των 8 μηνών ενώ άλλοι από την ηλικία των 10 μηνών. Ωστόσο, το εύρος ποικίλλει μεταξύ αυτών των ηλικιών.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί δεν εκδηλώνει ανάλογη συμπεριφορά θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού καθώς θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι για ορισμένες διαταραχές όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν το παιδί σας δεν δείχνει

Δώστε το χέρι σας

Η Beatriz Maya, δασκάλα και λογοθεραπεύτρια , συνιστά να χρησιμοποιείτε το χέρι σας ως…οδηγό. Έτσι, όταν το παιδί σας σας οδηγεί από το χέρι σε αυτό που θέλει ή χρειάζεται (ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εργαλειοποίηση ενηλίκων»), προσπαθήστε να του πιάσετε το χέρι και να το βοηθήσετε να αποκτήσει την απαραίτητη θέση για να το δείξει.

Εάν το παιδί σας δεν δείχνει, αγγίξτε το αντικείμενο

Αν δεν δείχνει το παιδί το αντικείμενο, αγγίξτε το εσείς με το δάχτυλό σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το βοηθήσετε να το αγγίξει και στη συνέχεια δώστε το να το πιάσει.

Μιλήστε του

Μια άλλη ιδέα που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να πείτε τι είναι το αντικείμενο που σας δείχνει. Με τον δείκτη του χεριού σας, επαναλάβετε κοιτάζοντας το παιδί σας τι είναι αυτό που βλέπει: “αυτοκίνητο” , “τραπέζι” , κ.λπ. Αυτή η μικρή χειρονομία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να εμπεδώσει τη δράση και τη λέξη.

moro den deixnei me to daxtilo tou2

Αυξήστε την απόσταση από το αντικείμενο

Μόλις επαναλάβετε τις παραπάνω ενέργειες, δοκιμάστε να αυξήσετε σταδιακά την απόσταση μεταξύ του μωρού και του αντικειμένου που δείχνει. ‘Ολες οι παραπάνω ενέργειες για να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά και με συνέπεια μέχρι το παιδί σας να τις ενσωματώσει σταδιακά.

Αυτός είναι ένας τρόπος για το παιδί σας να αποκτήσει τη δυνατότητα να δείχνει με το δάχτυλό του.


Πηγή