Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Όταν το παιδί θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο- Ποιο είναι το όφελος;

Το σκηνικό είναι σε όλους τους γονείς γνωστό: Κάθε φορά  πριν κοιμηθεί, τα παιδάκι σας θέλει να του διαβάσετε την ίδια ιστορία, για χιλιοστή φορά.

Γνωρίζετε, όπως και το παιδί σας, όλη την ιστορία απ΄έξω και με άνεση πια σας διορθώνει όταν ξεχνάτε μια λέξη ή όταν προσθέτετε μια δική σας ( για ευκολία). Η προσπάθειά σας να διαβάσετε ένα άλλο παραμύθι ή μια άλλη ιστορία πέφτει στο κενό. Κι όμως, θα πρέπει να δείξετε υπομονή καθώς το παιδί σας από τη συνεχή επανάληψη εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη του πανεπιστημίου του Sussex, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που διαβάζουν το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά ή  παρακολουθούν την ίδια ταινία πολλές φορές αποκτούν πιο πλούσιο λεξιλόγιο  από ό, τι τα παιδιά που διαβάζουν πολλά και διαφορετικά βιβλία!

Στη μελέτη που διεξήχθη υπό την εποπτεία της δρ. Jessica Horst τα παιδιά που συμμετείχαν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα παιδιών διάβαζε το ίδιο βιβλίο -με νέο λεξιλόγιο -πολλές φορές. Η άλλη ομάδα, διάβαζε πολλά βιβλία. Στο τέλος της μελέτης, τα παιδιά εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι όσα διάβαζαν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά αποδειχθήθηκε ότι είχαν μάθει και κατανοήσει πολύ περισσότερες νέες λέξεις από τη δεύτερη ομάδα, που είχε συγκρατήσει πολύ λιγότερες.

«Δεν είναι ο αριθμός των βιβλίων αλλά η επανάληψη του κάθε βιβλίου που οδηγεί σε καλύτερο βαθμό μάθησης. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν το ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα ξανά και ξανά κατανοούν καλύτερα την ιστορία αλλά και τη συμπεριφορά των ηρώων», ανέφερε η Jessica Horst.


Πηγή