Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα – Τι να μάθετε στα παιδιά

Αρκετοί γονείς και δη ανηλίκων, προβληματίζονται σε ό,τι έχει να κάνει με το διαδίκτυο και τη χρήση του.

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών μας σήμερα (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, live διαδραστικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κ.λ.π.) και σαν γονείς έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να τα προστατέψουμε όσο μπορούμε.

Δεν υπάρχει κάποια “μαγική” ή “εύκολη” λύση για να το πετύχετε αυτό. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, έχει τη δική του προσωπικότητα και φυσικά τον δικό του τρόπο προσέγγισης. Εμείς απλά θα πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο να προσεγγίσουμε τα παιδιά, να τους μιλήσουμε για όλους τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και τι θα πρέπει να κάνουν αν κάποια στιγμή κάνουν κάποια λάθος διαχείριση (ανέβασαν κάποια φωτογραφία, κορόϊδεψαν έναν συμμαθητή τους κ.α.).

Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα, ακόμη και μετά τη διαγραφή του

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι αυτός. Οι πληροφορίες που τα παιδιά θα καταχωρίσουν σε διάφορους λογαριασμούς και κυρίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και και οι υπόλοιπες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, προστίθενται στο “ψηφιακό τους βιογραφικό”, σύμφωνα με τον Χρήστο Γουλτίδη και τα όσα γράφει στο βιβλίο του “Τα παιδιά στο διαδίκτυο – Προφυλάξτε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου”.

Το βιογραφικό αυτό ακολουθεί τα παιδιά στη υπόλοιπη ζωή τους και οι πληροφορίες που περιέχει ενδέχεται να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό, ακόμη και εναντίον τους.

Πολλές φορές, τα παιδιά και οι έφηβοι ίσως δημοσιεύσουν σχόλια που μπορούν να πληγώσουν ή να θίξουν άλλους ανθρώπους, εξαιτίας του αυθορμητισμού τους και της έλλειψης ενημέρωσης. Ακόμη, μπορεί να δημοσιοποιήσουν απόψεις και άλλα δεδομένα, που ενδέχεται να τα φέρουν σε δύσκολη θέση, να τα βλάψουν στο μέλλον, ακόμα και να εμποδίσουν την εξέλιξή τους. Γι’ αυτό πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά ώστε να σκέφτονται πάρα πολύ προσεκτικά προτού αναρτήσουν κάτι, σχολιάσουν ή δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο.

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, είχε αναφέρει: “Κάποτε, κάθε νέος άνθρωπος θα δικαιούται να αλλάξει αυτόματα το όνομά του, φτάνοντας στην ενηλικίωση, προκειμένου να αποποιηθεί τυχόν ενοχοποιητικές πληροφορίες για το άτομό του, οι οποίες έχουν αποθηκευτεί στο διαδίκτυο και κυρίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης”. (Απόσπασμα συνέντευξης στη Wall Street Journal 2010


Πηγή