Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Ύπνος και νεογέννητα: Tι πρέπει να προσέξετε

Όταν αποκτάς μωρό, το μόνο που θέλεις είναι να κοιμάται το μικρό σου με ασφάλεια και άνεση. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το μωρό σας πέφτει σε βαθύτερο ύπνο όταν είναι μπρούμητα, υπάρχουν μερικά κριτήρια που πρέπει να πληροί πριν μπορέσει να κοιμηθεί σε αυτή τη στάση.

Τα μωρά θα πρέπει απαραιτήτως να κοιμούνται ανάσκελα μέχρι και τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Μόνο τότε θεωρείται ότι έχει περάσει ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ωστόσο περιορίζεται σημαντικά ήδη από τον έκτο μήνα.

Τα μωρά από τον τέταρτο με έκτο μήνα -κάποια ήδη και από τον τρίτο- μπορούν να γυρίσουν και να αλλάξουν θέση στον ύπνο και από μόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος να το γυρίσετε ανάσκελα, καθώς εφόσον το μωρό είναι αρκετά ευκίνητο και μπορεί να αλλάξει θέση στον ύπνο του, θεωρείται ικανό ώστε να προστατευτεί από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Ωστόσο, ακόμα κι αν κάθε φορά το μωρό ξυπνάει μπρούμυτα, εσείς θα πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε το μωρό για ύπνο ανάσκελα του μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, όπως αναφέρουμε παραπάνω.

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου του μωρού

  • Ανάσκελα
  • Στο πλάι για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παλινδρόμησης οξέος
  • Κούνια χωρίς παιχνίδια

Η προσθήκη αξεσουάρ στην κούνια τους – όπως επιπλέον κουβέρτες, μαξιλάρια ή λούτρινα ζωάκια – δεν είναι ευεργετική για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται με ασφάλεια. Εάν ανησυχείτε ότι θα χτυπήσει το κεφάλι του, να έχετε κατά νου ότι εάν το μωρό σας δεν μπουσουλάει ακόμα, δεν είναι πιθανό να πάθει κάτι κακό στον ύπνο του.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κοιμάστε μαζί στο δωμάτιο, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.

Τίποτα δεν δίνει στις μαμάδες μεγαλύτερη ηρεμία από το να μπορούν να παρακολουθούν τα μωρά τους ανά πάσα στιγμή. Εάν νιώθετε καλύτερα να βρίσκεστε συνεχώς λίγα μέτρα μακριά από το μικρό σας, σκεφτείτε να κοιμάστε μαζί, έχοντας την κούνια στην κρεβατοκάμαρά σας.

Με πληροφορίες από το mom.com


Πηγή