Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ύπνος μαζί με το μωρό: Οφέλη και τι να προσέξετε

Πολλές νέες μητέρες κοιμούνται μαζί με το μωρό τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του. Ο ύπνος μαζί με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι ή στο λίκνο ακριβώς δίπλα, είναι γνωστός και με τον όρο “cosleeping” και έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια.

Τα οφέλη

Τα οφέλη του co-sleeping έχουν αποδειχθεί πολλά με πρώτο και κύριο το ότι το μωρό είναι κοντά στη μητέρα και μπορεί να την δει, να την ακούσει, να την αγγίξει και να τη μυρίσει. Επίσης:

Η διαδικασία στου θηλασμού είναι πιο εύκολη

Έχοντας το μωρό στο ίδιο κρεβάτι ή δίπλα σας μπορείτε να το θηλάσετε άμεσα και πιο εύκολα, όποτε χρειαστεί. Επιπλέον, θα μπορείτε να ανταποκριθείτε πιο εύκολα στις ανάγκες του, ενισχύοντας έτσι το μεταξύ σας δέσιμο.

Πιο ήρεμος ύπνος

Το μωρό αισθάνεται ηρεμία δίπλα στη μητέρα του. Ακόμα κι αν ξυπνήσει, νιώθει την παρουσία της δίπλα του και μπορεί να ξανακοιμηθεί πιο εύκολα. Επιπλέον, εσείς δε θα χρειάζεται να σηκώνεστε κάθε φορά που το μωρό ξυπνάει, συνεπώς ο ύπνος θα είναι και για εσάς καλύτερος.

Συμβάλλει θετικά στην υγεία του μωρού

Σύμφωνα με έρευνες τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τη μητέρα τους, έχουν πιο σταθερούς καρδιακούς παλμούς, λιγότερες παύσεις μακράς διάρκειας στην αναπνοή τους και πιο σταθερή θερμοκρασία σώματος, σε σχέση με τα μωρά που κοιμούνται μόνα τους στο βρεφικό δωμάτιο.

Λιγότερο στρες

Οι ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, είναι σε χαμηλότερα επίπεδα κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους.

Μειώνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να υπάρχει επαρκής χώρος στο κρεβάτι και να έχετε πάντα την εποπτεία της θέσης που βρίσκεται το μωρό. Υπενθυμίζουμε ότι τους πρώτους μήνες, το μωρό θεωρείται ασφαλές να κοιμάται μόνο ανάσκελα.

Τι να προσέξετε στον ύπνο μαζί με το μωρό

  • Το στρώμα του κρεβατιού θα πρέπει να είναι σκληρό.
  • Αποφύγετε τη χρήση παπλωμάτων, μαξιλαριών ή άλλων αντικειμένων στον χώρο που κοιμάται το μωρό.
  • Το μωρό δεν πρέπει να κοιμάται σε στρώμα με νερό ή σε πολύ μαλακές επιφάνειες όπως πουπουλένια μαξιλάρια.
  • Αποφύγετε να κοιμηθείτε μαζί με το μωρό εάν εσείς ή ο σύντροφό σας έχετε καταναλώσει αλκόολ ή καπνίζετε.
  • Μην αφήνετε το μωρό μόνο του στο κρεβάτι εάν δεν το επιβλέπετε.
  • Εάν χρησιμοποιείτε πάπλωμα για να σκεπάσετε το μωρό, μη χρησιμοποιήσετε το δικό σας, αλλά ένα ξεχωριστό που θα το σκεπάζει το πολύ μέχρι τους ώμους.
  • Φροντίστε να καλύψετε τυχόν κενά που έχει το κρεβάτι και είναι επικίνδυνα για να σφηνώσει κάποιο μέρος του σώματος του μωρού.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή