Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ύπνος μωρού: Εφιάλτες και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Συχνά, το μωρό ή το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να θυμηθεί τον εφιάλτη λεπτομερώς και ίσως να παραμείνει αναστατωμένο μέχρι και το επόμενο πρωί. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να είναι σε θέση να αφηγηθεί τον εφιάλτη του, αλλά ένα μωρό δεν έχει κανένα τρόπο να σας το γνωστοποιήσει.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είδε εφιάλτη

Συμπτώματα που μπορούν να σας δείξουν ότι το μωρό ή το μικρό παιδί σας είδαν έναν εφιάλτη είναι:

  • Ξυπνήστε ξαφνικά και σας καλεί αμέσως.
  • Είναι φοβισμένο, σα να είδε κάτι τρομακτικό ακριβώς μπροστά του, ιδρώνει και ο καρδιακός του παλμός είναι γρήγορος.
  • Φοβάται να κοιμηθεί πάλι ειδικά αν κοιμόταν μόνο του σε ένα ξεχωριστό κρεβάτι ή δωμάτιο.

Αιτίες για τους εφιάλτες στα μωρά

Οι εφιάλτες μπορούν να συνδέονται στενά με τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τις ώρες που το μωρό ή το παιδί σας είναι ξύπνιο.

Τραυματική ή τρομακτική κατάσταση: Το μικρό σας μπορεί να βιώσει έναν εφιάλτη αν έχει δει ή παρακολουθήσει μια τρομακτική εικόνα ή έχει περάσει χρόνο με έναν συγγενή που δεν συμπαθεί. Τα νήπια με ιδιαίτερα καλή φαντασία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στους εφιάλτες εάν πριν έχουν ακούσει τρομακτικές ιστορίες.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διακοπή του φαρμάκου ή η αλλαγή της δοσολογίας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Άγχος: Το μωρό σας μπορεί να έχει κάποιο φόβο ή ανησυχία για κάτι. Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως εφιάλτης.

Κόπωση: Η κόπωση ή η διαταραχές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά όνειρα.

Πρόληψη

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από το βραδινό ύπνο: Μην εκθέτετε το μωρό ή το μικρό παιδί σε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες όπως τρομακτικές ή ενοχλητικές ιστορίες, ταινίες ή εικόνες.

Βοηθήστε το να συνηθίσει το σκοτάδι: Σβήστε τα φώτα και βοηθήστε το να εξοικειωθεί με αυτό. Αν σταματήσει να φοβάται το σκοτάδι μπορεί να έχει έναν καλύτερο και πιο ήσυχο ύπνο.

Νυχτερινό φωτάκι: Εγκαταστήστε ένα απαλό και καταπραϋντικό νυχτερινό φως στο δωμάτιο του παιδιού, το οποίο θα το βοηθήσει να βλέπει στο δωμάτιο και να αισθάνεται ασφάλεια όταν κλείσει τα μάτια του.


Πηγή