Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ύπνος στην εγκυμοσύνη: Επτά tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ο επαρκής ύπνος στην εγκυμοσύνη είναι αναγκαίος. Ωστόσο, η κοιλιά που ολοένα μεγαλώνει, οι αλλαγές στις ορμόνες, η συχνοουρία και οι καούρες συχνά εμποδίζουν τον καλό ύπνο της μέλλουσας μητέρας.

Τι μπορείτε να κάνετε; Δείτε τα παρακάτω tips και δοκιμάστε τα σήμερα κιόλας.

Αποφύγετε τα πολύ βραδινά γεύματα
Τα μικρά και συχνά σνακ ενδείκνυνται την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο καλό είναι το τελευταίο γεύμα σας να είναι περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε κάποιο ελαφρύ σνακ όπως γιαούρτι ή μία σαλάτα.

Κοιμηθείτε στο πλάι
Όπως πιθανόν ήδη γνωρίζετε, η καλύτερη στάση ύπνου την ιδιαίτερη αυτή περίοδο είναι στο πλάι και μάλιστα στην αριστερή πλευρά, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος τόσο της μέλλουσας μητέρας, όσο και του εμβρύου. Εκτός αυτού όμως, η συγκεκριμένη στάση θα σας ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη και θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Χρησιμοποιείστε σωστά το μαξιλάρι
Βάλτε το μαξιλάρι έτσι ώστε να στηρίξετε το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος σας να είναι ανασηκωμένο μερικά εκατοστά. Έτσι θα ασκείτε λιγότερη πίεση στο διάφραγμα και θα μπορείτε να αναπνεύσετε ευκολότερα.

“Ναι” στους ύπνους αλλά μικρής διάρκειας
Η κούραση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εάν νιώθετε κόπωση ή νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο αλλά όχι για περισσότερο από μισή ώρα, διαφορετικά το σώμα σας θα εισέλθει στο στάδιο του βαθύ ύπνου και αυτό θα σας δυσκολέψει να ξυπνήσετε.

Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία για το δωμάτιο
Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ρυθμίστε με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη τη θερμοκρασία στο σπίτι ώστε να αισθάνεστε άνετα και όχι δυσφορία.

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο
Πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τηλεόραση, κινητό ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός και θορύβου.

Μην μένετε στο κρεβάτι εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
Εάν δεν μπορείτε με τίποτα να κοιμηθείτε, σηκωθείτε, περπατήστε λίγο μέσα στο σπίτι ή κάντε κάτι που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπερένταση.

Πηγή: thebump.com


Πηγή