Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

10 αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό (pics)

Πότε ένα μωρό θεωρείται πρόωρο;

Μια ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της μέλλουσας μαμάς. Όταν ένα μωρό όμως, γεννιέται στην 37η εβδομάδα ή και νωρίτερα, το βρέφος και ο τοκετός θεωρούνται πρόωρα.

Τι προκαλεί τον πρόωρο τοκετό;

Τα αίτια το πρόωρου τοκετού ποικίλουν. Ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά παρακάτω:

Η «τεντωμένη» μήτρα για τον οποιοδήποτε λόγο

Η μήτρα είναι ένας μυς και όσο τεντώνεται, τόσο περισσότερο συσπάται. Κάποιες φορές αυτή η σύσπαση, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Το τέντωμα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει  η δίδυμη κύηση, η αυξημένη ποσότητα του αμνιακού υγρού ή ακόμα και το μεγάλο μέγεθος του εμβρύου.

Το μικρό μήκος του τράχηλου της μήτρας

Εάν το μήκος του τραχήλου της μήτρας είναι μικρότερο των 2,5 εκατοστών, οι πιθανότητες του πρόωρου τοκετού αυξάνονται.

Ιδιαιτερότητα στο σχήμα της μήτρας

Κάποιες παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοίωση στο σχήμα της μήτρας. Οι περισσότερες τέτοιου είδους παθήσεις, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα μέσω των υπερήχων.

Εάν είχε προηγηθεί τοκετός σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι γυναίκες οι οποίες μένουν έγκυες σε διάστημα 18 μηνών ή και νωρίτερα μετά από έναν τοκετό έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.

Εάν υπάρχει ιστορικό πρόωρης γέννας στο παρελθόν

Μία πρόωρη προηγούμενη γέννα αυξάνει αρκετά τις πιθανότητες ενός ακόμα πρόωρου τοκετού..

Αιμορραγία

Η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί από διάφορούς παράγοντες. Η αιμορραγία της μήτρας ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν τοκετό.

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάνει κακό στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες του πρόωρου τοκετού.

Καταγωγή και γονίδια

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες οι γυναίκες αφροαμερικάνικης καταγωγής έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, χωρίς ωστόσο οι ειδικοί να μπορούν να πουν με βεβαιότητα το λόγο.

Χαμηλό βάρος πριν την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες πριν την εγκυμοσύνη (μάζα σώματος μικρότερη του 19.8) είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα σε σχέσεις με άλλες.

Εάν η σύλληψη έχει γίνει με τεχνητά μέσα

Οι διάφορες τεχνητές διαδικασίες σύλληψης όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Πηγή: bundoo.com


Πηγή