Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

10 μοναχικές στιγμές της μητρότητας και τι να κάνετε γι αυτές…

Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που βιώνει μια έγκυος δεν ειναι τιποτα μπροστά σε όσα θα έρθουν  όταν το παιδί σας γεννηθεί. Οταν θα είστε περικυκλωμένη από παιχνίδια, πάνες, ρούχα, αγάπη, ενθουσιασμό, απορίες, προβληματισμούς, πόνους, κολικούς, κλάματα, και χίλια άλλα στάδια και φάσεις που θα σας πηγαινοφέρνουν σε όλα τα επιπεδα της μητρότητας, πάνω κάτω, χωρίς προειδοποίηση.

Πολλές φορές θα νιώσετε μόνη και ανήμπορη, απελπισμένη και έτοιμη να εκραγείτε. Ας δούμε δέκα μοναχικές στιγμές της μητρότητας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτές.

1. Οταν το μωρό σας πάθει κρίση… δημοσίως.

Τότε που νιώθετε ότι όλα τα βλέμματα είναι πάνω σας και σας κρίνουν. Κι εσάς και το παιδάκι σας. Μη μασήσετε. Αντί να αφήσετε τους ξένουν να σας κάνουν να νιώσετε πόσο απάισια μαμά είστε, μείνετε σταθερά δυνατή και αποφασιστική. Να θυμάαστε ότι ο τρόπος που θα διαχειριστείτε την πρώτη κρίση θα βάλει τα όρια για όλες τις επομενες. Ο κόσμος στο σουπερ μάρκετ δε μπορει να ξέρει τί έχετε περάσει και πώς φτάσατε σε εκείνο το άβολο σημείο γι αυτό και δε χρειάζεται να μάθει τη συνέχεια. Αντιμετωπίστε το όπως θα θέλατε, χωρίς να σας απασχολεί τι λένε ή τι σκέφτονται όλοι όσοι σας κοιτούν. Ειναι το παιδί σας και ειστε η μαμά του. Και αυτό μόνο πρέπει να σας απασχολεί.

2. Οταν σας πάρουν από το σχολείο ότι το παιδί σας έχει κάνει κάτι ανάρμοστο.

Οσο άβολο και τρομακτικό κι αν ειναι, να θυμάστε ότι δεν είστε ο μόνος ή ο πρώτος γονιός που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Το παιδί σας δοκιμάζει τα όρια του, και τα δικά σας. Μπορεί στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του να έκανε λάθη. Αυτή ειναι η δική σας αποστολή, να του τα δείξετε.

3. Οταν το παιδί σας γίνεται ένας οξύθυμος έφηβος/μία οξύθυμη έφηβη.

Μπορεί να μην περιμένατε ποτέ να δείτε το γλυκό σας παιδάκι να μεταμορφώνεται σε έναν έφηβο που αρνείται τα πάντα και έχει άποψη για όλα, αλλά σφίξτε τα δόντια και ζήστε το μη όση ηρεμία έχετε. Μην παίρνετε τις αντιδράσεις τους προσωπικά. Οι αντιρρήσεις τους αφορούν τα πάντα και οι ορμόνες τους κάνουν πάρτι. 

4. Οταν έχετε αργήσει να το πάρετε από κάπου και δε μπορείτε να κάνετε τίποτα λόγω της κίνησης.

Εντάξει έχει συμβεί σε πολλούς γονείς. Πάρτε απόφαση ότι δε μπορείτε να κάνετε τίποτα και μην τρελαίνεστε πισω από το τιμόνι. Δε θα αλλάξει κάτι πραγματικά αν κοπανιέστε ή βρίζετε και να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι πάντα έτοιμα να συγχωρήσουν.

5. Οταν το παιδί σας επισήμως δε θέλει καμία σχέση μαζί σας.

Προεφηβεία αγαπητοί γονείς. Τότε αρχίζουν τα πρώτα σημαδια που με τον καιρό γίνονται χειρότερα. Τα παιδιά αρχίζουν να ζητουν την ανεξαρτησία τους κι εσείς να συνειδητοποιείτε οτι φεύγουν από τα φτερά σας. Μην σκάτε. Κρατηθείτε συγκεντρωμένοι στο τι κάνετε καλά, τι κάνουν μόνα τους καλά, και καμαρώστε τα για τα κατορθώματά τους.

6. Σε εκείνα τα ατελείωτα νυχτερινά ταϊσματα/θηλασμούς που δεν τελειώνουν ποτέ.

Νιώθετε ότι όλος ο πλανήτης κοιμάται, εκτός από σας. Και αυτό είναι πράγματι πολύ εξοντωτικό και πολύ μοναχικό. Ειστε κουρασμένη και μόνη σας. Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες αλλά θα αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι απο τη σχέση σας και τις αναμνήσεις που θα χτίσετε με το μικράκι σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για night breastfeeding

7. Οταν επισήμως κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας.

Οι σακούλες στα μάτια, οι μαύροι κύκλοι, οι φόρμες, τα κλάμερ… Πού πήγε η εικόνα σας; Mη σκάτε.  Εχετε δίκιο, αλλά έχετε και ένα μωράκι που ευθύνεται γι αυτά, και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί. Αυτά θα αλλάξουν . Θα βρείτε χρονο να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Προς το παρόν, εκτιμήστε ότι καταφέρατε να γίνετε μαμά και δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα απο αυτό.

8. Οταν ο σύντροφός σας λείπει και συνειδητοποιείτε ότι για λίγες μέρες είστε ολομόναχη, για όλα.

Ειτε γιατί λέιπει για λιγες μέρες, είτε γιατι έχετε χωρίσει, είτε γιατί από την αρχή ησασταν μόνη, εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι είστε μονη σας και υπεύθυνη για όλα, η μοναξιά σας χτυπάει σκληρά και αδυσώπητα. Αποδείξτε στον εαυτό σας ότι είστε ικανή για όλα, γιατί είστε. Γίνετε το παράδειγμα για τα παιδιά σας και μην παραδοθείτε στην αποτυχία.

Σχετική εικόνα

9. Οταν τα πεθερικά σας κριτικάρουν τους γονείς σας.

Εκείνες οι στιγμές που εσεις θέλατε να ειναι υποστηρικτικές και να σας απαλλάξουν, αλλά μετατρέπονται σε πολεμο ατάκας ή κακίας, είναι ό,τι χειρότερο. Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, να λύσετε ομορφα τις διαφορές σας, και στην τελική, αν δειτε ότι δεν συμπλεουν οι οικογένειες, κρατήστε τις όσο γινεται διαφορετικά. Μην μπλέκετε τη μητέρα με την πεθερά σας αν δεν είναι απαραίτητο. Μην βάζετε λάδι στη φωτιά λέγοντας και μεταφέροντας σχόλια, εκτιμήστε αυτά που σας προσφέρει η κάθεμία χωριστά και να θυμάστε ότι μπορεί να γλυκάνουν με την παρουσία του παιδιού. 

10. Οταν το παιδί σας έρχεται κλαίγοντας εξαιτίας ενός ‘κακού’ παιδιού.

Η πρώτη φορά που το παιδάκι σας έρχεται κλαίγοντας γιατί καποιος  τον πείραξε ή τον χτύπησε είναι για τη μαμά μία δύσκολη στιγμή. Η πρώτη σας έννοια είναι να προστατευσετε το παιδί σας  αλλά συγχρόνως σκέφτεστε ότι δε μπορείτε να είστε πάντα εκεί για όποιον τον πειράξει ή τον εκφοβίσει. Η αντιμετώπιση θέλει λεπτό χειρισμό. Αντί λοιπόν να του λέτε πράγματα που μπορεί να δυναμώσουν τη στεναχώρια του παιδιού σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και πείτε του με ποιο τρόπο αφενός πρέπει να ξεπεράσει τη θλίψη και αφετέρου, ποιος ακριβώς είναι ο τύπος του φίλου που δε θέλει να έχει. Και κυρίως, που δε θέλει να γινει.

Αποτέλεσμα εικόνας για toddler crying in moms lap


Πηγή