Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων του εμβρύου.

Τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν να ανοίγουν και να κλείνουν ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια.
Το μωρό έχει διαμορφωθεί πλήρως από την κορυφή έως τα νύχια, αν και τα όργανά του συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ιδίως ο εγκέφαλος. Είναι πραγματικά εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει το μωρό σε αυτό το στάδιο- μπορεί να χαμογελάει, να συνοφρυώνεται, να βυζαίνει το δάχτυλό του- ενώ το πεπτικό του σύστημα είναι πλέον έτοιμο να απορροφήσει γλυκόζη.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο κεφάλι του εμβρύου, το οποίο έχει πλέον σαφώς «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά σε μικρογραφία. Τα μάτια του, τα οποία εντοπίζονταν αρχικά στα πλάγια της κεφαλής, έχουν πλέον μετακινηθεί στο πρόσωπο. Τα δε αφτιά του έχουν λάβει την τελική τους θέση.

Αυτές είναι αλλαγές εξωτερικές και φαίνονται, εξίσου δραματικές είναι όμως και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα, που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς και δημιουργούν συνεχών νέες συνάψεις. Συνάψεις ονομάζονται οι ενώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, μέσω των οποίων δημιουργούνται πολύπλοκα δίκτυα.

Στο τέλος της εβδομάδας αυτής το έμβρυο έχει μήκος από την κορυφή της κεφαλής του μέχρι και τον κόκκυγα (την ουρίτσα) περίπου 5,4 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια, δηλαδή όσο ζυγίζει μία μέτριου μεγέθους φράουλα.

Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν να υποχωρούν οι πρωινές αδιαθεσίες ενώ και η κόπωση δεν είναι πια τόσο έντονη.


Πηγή