Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

15 μαθήματα ζωής που κάθε μαμά πρέπει να δώσει στην κόρη της

Χιλιάδες ανησυχίες κατατρέχουν τον νου των γονιών που μεγαλώνουν κορίτσια! Να είναι ανεξάρτητη, να μην την κοροϊδεύουν, να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να μην πέσει θύμα κανενός με κανένα τρόπο, να παραμείνει γλυκιά, έξυπνη, τρυφερή, θηλυκή, αλλά να είναι και δυνατή και δυναμική και αυτάρκης.

Και σε όλα αυτα η μαμά είναι το Νο 1 παράδειγμα. Ας δούμε 15 συμβουλές που κάθε μαμά πρέπει να δώσει στο κοριτσάκι της.

1. Το σώμα σου είναι δικό σου και κανείς δε μπορεί να σε εξαναγκάζει με κανενα τρόπο να κάνεις τίποτα που δε θέλεις. Κανένα ειδος βίας, κανένα ειδος πίεσης δεν ειναι ανεκτό.

2. Λύσε μόνη σου το πρόβλημά σου. Μην περιμένεις να σε καταλάβουν. Πες, δείξε, έκφρασε το πρόβλημά σου και αναζήτησε τη λύση του. Οποιο κι αν είναι αυτό.

3. Ανακάλυψε σε τι είσαι καλή και ακολουθησε τα όνειρά σου. Δεν υπάρχει φύλο στα σπορ και τις δραστηριότητες. Ειμαστε όλοι καλοί σε όλα, αρκεί να το αγαπάμε. Αν σε ευχαριστεί να παίξεις ποδόσφαιρο, κάντο. Μάθε τι ειναι η ασίστ στο μπάσκετ, το οφσάιντ στο ποδόσφαιρο, και το αβαντάζ στο τένις.

4. Αν επίσης σε ευχαριστούν οι επιστήμες, aκολούθησέ τις με όλη σου την καρδιά. Τεράστιες προσωπικότητες των Θετικών Επιστημών ήταν γυναίκες αξιοζήλευτες και αξιοθαύμαστες. Μάθε από μικρή να ασχολείσαι με ολα και διάλεξε αν σου αρέσει, αφου το εχεις δοκιμάσει.

5. Γϊνε πολιτικοποιημένο ον. Μάθε την ιστορία του τόπου, απόκτησε γνώμη και άποψη. Θα πρέπει να μπορείς να σταθείς και σε μια πολιτική κουβέντα αργότερα στα ενήλικα χρόνια σου και δε μπορεί να μην ξερεις τι έγινε σε μεγάλες στιγμές στην Ιστορία. Δε μπορεί να μην ξερεις τι γιορτάζουμε σε κάθε επετειο της Ελλάδας.

5. Δείξε σεβασμό στα αγόρια. Ειναι διαφορετικά πλάσματα. Μπορεί να τα κατανοείς, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα σέβεσαι. Εχουν το φύλο του μπαμπά σου και του άνδρα που θα παντρευτείς.

6. Μην είσαι ανταγωνιστική. Δεν υπάρχει τίποτα ομροφότερο από τη γυναικεία αλληλλεγγύη και τη στήριξη. Κάνε φίλες, μοιράσου εμπειρίες, μοιράσου ανησυχίες, ακόμη κι αν τις αλλάξεις πολλές φορές μέχρι να καταληξεις με τις κολλητές της ζωής σου. Θα έχεις πανέμορφες αναμνήσεις αν θυμάσαι.

7. Μην αναλώνεσαι στο κουτσομπολιό. Κατά κόρον ειναι γυναικεια ασχολία. Θα σε βάλει συχνά σε μπελάδες, θα το μετανιώσεις, θα στεναχωρεθείς όταν βρεθείς στο μάτι του κυκλώνα και όταν θα είσαι αυτή που ‘το μαρτύρησε’.

8. Μην γίνεσαι εμμονική με το σώμα σου. Οι άλλοι θα σε αγαπάνε για το μυαλό και την ψυχή σου. Κάνε με μέτρο αυτό που νομίζεις ότι θα σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη, αλλά μην το παρακάνεις. Δεν ειναι αυτοσκοπός. Κανείς δεν είναι τέλειος γενικά, πόσο μάλλον με τις σωματικές του αναλογίες.

9. Το μυαλό σου θα σου δώσει φτερά να πετάξεις. Κράτα τα ποδια σου όμως στη γη. Μην αφήνεις το κεφαλάκι σου να παίρνει αέρα από μια καλή ατάκα, ένα κοπλιμέντο ή ένα καλό σχόλιο.

10. Μάθε να οδηγείς. Δε θα υπάρχει καποιος πάντα να σε πηγαινει και να σε φέρνει. Αυτή η ελευθερία θα σου κάνει τη ζωή πολύ ευκολότερη, πολύ γρηγορότερα.

11. Μάθε να μαγειρεύεις, να καθαρίζεις, να τακτοποιείς. Μάθε να εισαι προκομένη. Ειναι μεγάλο χάρισμα, να είσαι καθαρός και οργανωτικός άνθρωπος, και όταν θα κανεις τη δική σου οικογένεια, αυτή η προκοπή, η δική σου η προκοπή, είναι που θα κρατήσει το σπιτικό σου σε καλή κατάσταση και τα στομαχάκια του συντρόφου και των παιδιών σας ικανοποιημένα.

12. Κράτα ημερολόγιο. Αρχικά για τις δραστηριότητές σου, αργότερα για τα προσωπικά σου στοιχεία (εξετάσεις, τεστ παπ, μαστογραφια), και αργότερα για την οικογένειά σου. Θα είσαι το στήριγμα όλων. Φέρσου με τρόπο που θα μπορείς αυτό να το επιβεβαιώνεις καθημερινά.

13. Μπορεί η ζωή να σου φερθεί άδικα. Μην σε πάρει από κάτω. Κοιτα να εκμεταλλευτείς ό,τι μπορείς από αυτήν και να βγεις κερδισμένη. Πάρε την ενέργεια και κάντη θετική. Πέτα ο,τι δε θέλεις και όποιον δε θέλεις από τη ζωή σου. Διάλεξε τους συνοδοιπόρους σου και πορέψου με ανθρώπους που θα σου κάνουν καλό και θα σε πάνε μπροστά.

14. Να είσαι εκεί για τις φίλες και τους φίλους σου. Να μάθεις να ακούς, να συμμερίζεσαι το πρόβλημά τους, να γινεσαι μέρος της λύσης του. Να είσαι εκεί στα δύσκολά τους, ακόμη κι αν δε μπορείς να κάνεις τίποτα, ακόμη κι αν δε σε ευχαριστεί. Να εισαι εκεί για μια αγκαλιά ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν λέξεις. Να ακούς με τα αυτιά, με τα μάτια, με το σώμα. Να ακούς με τη ψυχή σου.

15. Να ξέρεις να αγαπάς. Να μάθεις να αγαπάς. Και να μην τη μετράς την αγάπη. Να τη δίνεις απλόχερα. Να είσαι δοτική όταν αξιζει τον κοπο. Να αγαπάς, αλλά να μη σπαταλάς την αγάπη σου. Και όταν αγαπάς, να θυμούνται όλοι πως αγάπησες με όλο σου το είναι. 

 


Πηγή