Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

17η εβδομάδα κύησης: Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε εσάς και το έμβρυο

Εάν είστε 17 εβδομάδων έγκυος διανύετε τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Η κοιλιά σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και συνεχίζει να μεγαλώνει γεγονός που θα επηρεάσει την ισορροπία σας.

Ανάπτυξη μωρού

Το μωρό έχει το μέγεθος της παλάμης σας και ήδη αρχίζει να σχηματίζεται το σωματικό του λίπος. Οι παλμοί της καρδιάς του είναι 140 έως 150 ανά λεπτό , πάλλεται δηλαδή περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας. Παράλληλα την περίοδο αυτή θα αποκτήσει δακτυλικά αποτυπώματα.

Διάθεση για φαγητό

Οι στομαχικές διαταραχές και οι εμετοί υποχωρούν. Μάλιστα για τις περισσότερες γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο όχι μόνο φέρνει ανακούφιση από την πρωινή αδιαθεσία αλλά και αυξημένη όρεξη. Μην εκπλαγείτε εάν ξαφνικά αισθάνεστε αρκετά πεινασμένες ώστε να φάτε μια μεγάλη μπριζόλα ή ένα τεράστιο πιάτο ζυμαρικών. Είναι σημαντικό ωστόσο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγετε τις υπερβολές. Η υπέρμετρη πρόσληψη βάρους κατά την κύηση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης κύησης.

Ραγάδες

H εμφάνιση ραγάδων έχει κάποιου είδους κληρονομικό υπόβαθρο. Έτσι, αν η μητέρα ή η αδελφή σας εμφάνισαν ραγάδες κατά την κύηση ή σε κάποιο άλλο στάδιο της ζωής τους, είναι πιο πιθανό κι εσείς να εμφανίσετε ραγάδες στην κύηση.H επαρκής ενυδάτωση και η προσοχή στην πρόσληψη βάρους είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι περιορισμού των ραγάδων.

Καούρα και δυσπεψία

Εάν αισθανθείτε καούρα μετά από ένα γεύμα αποφύγετε να ξαπλώνετε μετά το φαγητό για να κρατήσετε τα γαστρικά υγρά στο στομάχι.

Αύξηση του μεγέθους του στήθους

Οι ορμόνες και οι αδένες που παράγουν γάλα αναπτύσσονται για να προετοιμαστούν για το θηλασμό . Όλη αυτή η δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την αύξηση της ροής του αίματος, μπορεί οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους του στήθους σας έως και τρία φλιτζάνια! ( για να έχετε μια εικόνα).Ωστόσο, κάθε έγκυος γυναίκα είναι διαφορετική και τα συμπτώματα κάθε εγκύου ποικίλουν. Επομένως μπορεί να μη δείτε κάποια αισθητή διαφορά τη συγκεκριμένη περίοδο στο στήθος σας.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή