Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

3 αλήθειες για τις μαμάδες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή

Είμαι φωτογράφος και συνήθως μου ζητείται να απαθανατίσω τις πιο σημαντικές και τις πιο όμορφες ιστορίες μιας οικογένειας. Πάντα «εισβάλλω» σε έναν προσωπικό χώρο και καταγράφω μικρές και μεγάλες στιγμές.

Μέσα από τις φωτογραφίες μου, μιλάω για την είσοδο των παιδιών (αγόρια και κορίτσια) στον κόσμο. Τις λύπες, τις χαρές, τους πόνους, τους φόβους… Πιστέψτε με, αυτές οι ιστορίες είναι όμορφες ιστορίες.

Μέσα από τη δουλειά μου έμαθα και έζησα πολλές γεννήσεις. Είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Ήταν και είναι τιμή μου να βρίσκομαι εκεί αυτές τις τόσο μοναδικές στιγμές. Μέσα από την καισαρική τομή όμως έμαθα πολλά πράγματα και τρεις αλήθειες.

1. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική τομή είναι γενναίες.

Το να ετοιμαστείς για την καισαρική τομή δεν είναι καθόλου εύκολο. Πολλές φορές, ο σύντροφος αναγκάζεται να μείνει έξω από την αίθουσα τοκετού γιατί πολύ απλά πέρα από την έγκυο και τους γιατρούς κανένας άλλος δεν έχει θέση εκεί. Αυτό σημαίνει, ότι όσο οι γιατροί και οι νοσοκόμες ετοιμάζουν την επίτοκο για την καισαρική τομή και συζητούν για το τί μαγείρεψαν και το πώς πέρασαν το σαββατοκύριακό τους, μία δυνατή έγκυος γυναίκα, περιμένει επάνω σε ένα παγωμένο χειρουργικό τραπέζι σκεπτόμενη αν όλα αυτά που της έχουν πει για την καισαρική τομή είναι αλήθεια ή όχι… τις περισσότερες φορές φοβισμένη και πάντα έχοντας την αίσθηση της μοναξιάς.

Και εκείνες τις στιγμές, η μαμά που θα γεννήσει με καισαρική τομή πρέπει να διώξει το φόβο μακριά και να υποδεχτεί το μωράκι της με όλη την αγάπη και τη δύναμή της. Ξέρει ότι εκείνη τη στιγμή «αυτό πρέπει να γίνει» ακόμη και αν «αυτό» σημαίνει ένα σοβαρό χειρουργείο και αρκετά σημάδια. Ακόμη και αν ο τοκετός δεν είναι αυτό που φανταζόταν τους τελευταίους 9 μήνες. Ακόμη και αν περίμενε να γεννήσει φυσιολογικά και κάτι έτυχε την τελευταία στιγμή που την ανάγκασε να μπει στο χειρουργείο.

Αν δεν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, σας παροτρύνω να βάλετε έστω και λίγο τον εαυτό σας στη θέση αυτών των γυναικών. Να νιώσετε το κρύο, τη μοναξιά, την αναμονή και το φόβο… Όταν το κάνετε, σίγουρα θα καταλάβετε πόσο γενναίες είναι οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική τομή.

kaisariki tomi2

2. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική τομή είναι δυνατές.

Δεν υπάρχουν πολλές μαμάδες που θα πουν ότι η καισαρική τομή είναι ό,τι είχαν οραματιστεί όταν είχαν στο μυαλό τους τον τοκετό. Η καισαρική τομή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαιότητα. Κάποιες μαμάδες ξέρουν από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ότι θα γεννήσουν με καισαρική τομή και έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Κάποιες άλλες όμως έχουν μόνο, ώρες, λεπτά ή δευτερόλεπτα για να προετοιμαστούν.

Ξαφνικά, όλα όσα έχουν φανταστεί για την πρώτη συνάντηση με το μωρό τους αλλάζουν. Το πλάνο του τοκετού απλά διαγράφεται στο μυαλό τους. Με το χειρουργεί δεν ξέρει τι να περιμένει ή πόση διάρκεια θα έχει… δεν ξέρουν αν θα κρατήσουν και σε πόση ώρα το μωρό στην αγκαλιά τους.

Και τότε το χειρουργείο συμβαίνει. Νιώθουν να τις κόβουν και να τις ράβουν. Η πλήρης ανάρρωση πολλές φορές διαρκεί μήνες. Συναισθηματικά και σωματικά, αυτές οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές. Και αυτή η δύναμη δεν πηγάζει από την ημέρα το τοκετού απαραίτητα. Αυτή η δύναμη δημιουργήθηκε και αποκτήθηκε μέσα σε εννέα μήνες, καθώς το σώμα τους άλλαζε και έκαναν όνειρα για τα μικρά τους και για την πρώτη αγκαλιά.

kaisariki tomi 3

3. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική τομή είναι όμορφες

Η μητρότητα αφήνει σημάδια. Κάποια από αυτά είναι συναισθηματικά και κάποια άλλα φυσικά. Μερικές φορές οι μαμάδες της καισαρικής τομής συνήθως έχουν και τα δύο. Και τα σημάδια τους είναι τόσο δυνατά ώστε να τους υπενθυμίσουν τη δύναμη και τη γενναιότητα που είχαν για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Αυτά τα σημάδια είναι η πόρτα που πέρασαν τα μωρά τους.

Είναι τρομερό το πόσο διαφορετικά είναι τα σημάδια από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλα είναι μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα στο κέντρο, άλλα πιο πλάγια,΄άλλα πιο ψηλά, άλλα πιο χαμηλά. Αυτά τα σημάδια είναι όμορφα και κάτι για τα οποία αξίζει να τα γιορτάζει μια γυναίκα.

Αντί να κρύβουν αυτές οι μαμάδες τα σημάδια τους με ντροπή πρέπει να τις ενθαρρύνουμε να τα δείχνουν και μαζί να δείχνουν τη δύναμη και το θάρρος τους.

Μonet Nicole-Φωτογράφος
monetnicole.com

kaisariki tomi simadia

Μάθετε περισσότερα για την καισαρική τομή εδώ!


Πηγή