Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Η μεγάλη στιγμή, που θα πάρετε το μωράκι σας αγκαλιά για πρώτη φορά, πλησιάζει!

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας το μωρό θεωρείται τελειόμηνο, καθώς μόνο τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες θεωρούνται πρόωρα. Αν και οι πνεύμονές του είναι καλά αναπτυγμένοι, εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο γύρω στο 5 με 10% του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας οπότε είναι καλύτερα να αναβάλλετε την πρόκληση τοκετού ή την καισαρική όσο περισσότερο γίνεται.

Τώρα έχει καλό μέγεθος και άριστες πιθανότητες επιβίωσης έξω από τη μήτρα , με λίγη ή καθόλου στήριξη, αλλά θα ωφεληθεί αν πάρει λίγο βάρος ακόμα για μόνωση και συντήρηση μετά τη γέννα. Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, είναι πιθανόν να μην έχει «εμπεδωθεί» ακόμα το μωρό σας ή να μην έχει πάρει τη θέση με το κεφάλι προς τα κάτω που είναι ιδανική για κολπική γέννα. Λίγος περισσότερος χρόνος στη μήτρα θα του επιτρέψει να πάρει τη σωστή θέση.Το μωρό θα είναι κουλουριασμένο με τα πόδια κοντά στο σώμα, γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα πια. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε και κάποιες αλλαγές στις κινήσεις του λόγω της έλλειψης χώρου.

Το ότι το πεπτικό σύστημα δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως, δεν σημαίνει πως το μωράκι σας δεν καταπίνει. Τουναντίον, στο στάδιο αυτό της κύησης το μωράκι χάνει το τελευταίο χνούδι και τη σαν κερί ουσία, που κάλυπτε το δερματάκι του. Χνούδι και «κερί» απελευθερώνονται στο αμνιακό υγρό και το μωράκι τα καταπίνει και έτσι φτάνουν στο έντερό του, όπου και δημιουργούν το μηκώνιο. Το μηκώνιο έχει χρώμα καφέ – πράσινο και αποβάλλεται με τα πρώτα κόπρανα του μωρού μετά τον τοκετό.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 47,4 εκατοστά, δηλαδή όσο περίπου είναι και το μέγεθος μίας κεφαλής μαρουλιού, και το βάρος είναι περίπου 2622 γραμμάρια.

Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.


Πηγή