Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

4 εύκολοι τρόποι να ξεκλέψετε χρόνο για τον εαυτό σας

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι του αφιερώσετε λίγο χρόνο.

Θα αισθανθείτε καλύτερα  ως γυναίκα αλλά και ως  μαμά. Το γνωρίζουμε, δεν είναι εύκολο να βρείτε λίγο προσωπικό χρόνο αλλά δεν είναι και ανέφικτο. Ακολουθήστε αυτούς τους τέσσερις τρόπους και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

1. Ζητήστε βοήθεια
Το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή παραδοχής ότι δεν τα καταφέρνετε. Απεναντίας. Γνωρίζετε τις αντοχές σας και επειδή δεν θέλετε να καταρρεύσετε, ζητάτε έγκαιρα τη συμβολή όλων. Καταρτίστε μία λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις και δείτε πώς μπορεί να γίνει ο επιμερισμός τους. Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν αν είναι σε ηλικία που μπορούν να το κάνουν. Αν δείτε ό,τι το πρόγραμμα ατονεί και φορτώνεστε εκ νέου το σύνολο των υποχρεώσεων, αναλάβετε …δράση.
2. Μη νοιώθετε ενοχές
Το ενοχικό σύνδρομο των μανάδων δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Από τη μια, μόλις τελικά καταφέρουν να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, το απολαμβάνουν, και από την άλλη, αναρωτιούνται αν όλα είναι καλά στο σπίτι, αν τα παιδιά έχουν προλάβει να κάνουν τα μαθήματά τους, πότε θα βάλουν πλυντήριο. Λοιπόν, όλα θα είναι στη θέση τους ( ή σχεδόν). Θα πρέπει όμως κι εσείς να σταματήσετε να νοιώθετε ενοχές για τη μία ή δύο ώρες που θα λείψετε από το σπίτι για ένα καφέ, για το γυμναστήριο ή για ψώνια. Προτεραιότητα δεν έχουν μόνο οι ανάγκες των άλλων αλλά και οι δικές σας.
3. Υπολογίστε το χρόνο που χρειάζεστε και πώς θα τον εξοικονομήσετε
Ο χρόνος που χρειάζεστε για τον εαυτό σας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας. Μπορεί να σας είναι αρκετά τα 30 λεπτά (λέμε τώρα) το βράδυ όταν τα παιδιά κοιμούνται και εσείς πλέον μπορείτε να χαλαρώσετε, χωρίς να κάνετε δουλειές ( οι οποίες δεν τελειώνουν ΠΟΤΕ). Μπορεί πάλι να είναι πιο σημαντικό για εσάς να μπορείτε να πάτε για έναν καφέ με μία φίλη σας, για περπάτημα ή για μία ώρα στο γυμναστήριο, νωρίς το πρωί. Καθορίζοντας το πρόγραμμά σας, θα είστε σε θέση να βρείτε το χρόνο που ζητάτε, ακόμα και αν πρέπει κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού να μη γίνουν.
4. Διαφυλάξτε τον προσωπικό σας χρόνο
Το κύριο και σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν στον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Μην επηρεάζεστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο ζωής που ενδεχομένως παρουσιάζουν για τις σύγχρονες μητέρες και κυρίως μην καταπιέζεστε συνεχώς να κάνετε πράγματα που είναι «έξω» από τη φιλοσοφία σας. Κάντε τη ζωή σας ευκολότερη ώστε να έχετε λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για να προγραμματίσετε τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πραγματικά καλύτερα.


Πηγή