Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Αν ψάχνετε για την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης, σίγουρα ο Θεός σας έστειλε το ομορφότερο δώρο της ζωής σας. Ένα μικρό πλασματάκι μεγαλώνει σιγά-σιγά στην κοιλίτσα σας και εσείς αγωνιάτε να το γνωρίσετε από κοντά.

Εκτός από την αγωνία της πρώτης γνωριμίας όμως, αναζητάτε και πληροφορίες για το πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας, πώς αναπτύσσεται και τι αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό στην 5η εβδομάδα κύησης

Η 5η εβδομάδα της κύησης είναι μία περίοδος, κατά την οποία το έμβρυο μεγαλώνει με μεγάλη ταχύτητα και αρχίζει και ο σχηματισμός των εξωτερικών του χαρακτηριστικών. Αξίζει να γνωρίζετε πως στο τέλος αυτής της εβδομάδας το έμβρυο θα έχει το μέγεθος μίας μύτης μολυβιού.

Τι νιώθετε εσείς στην 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν είστε από τις γυναίκες με σταθερό κύκλο, τότε στο στάδιο αυτό θα έχετε ήδη διαπιστώσει καθυστέρηση στην περίοδό σας. Αν έχετε πια αρχίσει να έχετε βάσιμες υποψίες, πως μπορεί να είστε έγκυος τώρα ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

pregnancy week 5 amniotic sac square

Άλλα παράξενα που συμβαίνουν στην 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

  • αρχίζουν να σχηματίζονται τα διάφορα όργανα του εμβρύου
  • το έμβρυο παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στη δράση βλαπτικών παραγόντων
  • τα κύτταρα του εμβρύου, τα οποία μέχρι τότε ήταν όμοια μεταξύ τους, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται
  • το έμβρυο στο στάδιο αυτό μοιάζει με ένα δίσκο, ο οποίος έχει τρία στρώματα, τα λεγόμενα βλαστικά στρώματα:
    α) Το κορυφαίο στρώμα ονομάζεται εξώδερμα. Από το εξώδερμα θα προέλθουν το δέρμα του μωρού σας καθώς και ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα, τα μάτια και τμήματα του αυτιού. β) Το μεσαίο στρώμα ονομάζεται μεσόδερμα. Από το μεσόδερμα θα προκύψουν η καρδιά και το κυκλοφορικό του σύστημα καθώς και τα οστά, οι μύες, τα νεφρά και μεγάλο μέρος των γεννητικών οργάνων. γ) Το κατώτερο στρώμα ονομάζεται ενδόδερμα. Από αυτό θα σχηματιστούν οι πνεύμονες, τα έντερα και η ουροδόχος κύστη.

 

Δεύτερη εσωτερική φωτογραφία: Πηγή babycenter.com


Πηγή