Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

5 λάθη στον ύπνο του μωρού που κάνουν οι νέοι γονείς

Εάν είσαι νέα μανούλα, θα έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο ύπνος του μωρού είναι δεν είναι και η πιο εύκολη εμπειρία στο ταξίδι της μητρότηας και ότι τα 8ωρα και 10ωρα ύπνου που απολάμβανες πιο παλιά, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που είναι ήσυχο και οι δραστηριότητές του μέσα στη μέρα περιορίζονται κατά κύριο λόγο στο φαγητό και στον ύπνο, απασχολεί αρκετό από τον χρόνο σας, πρωί και βράδυ και ο ύπνος όπως και σχεδόν όλες οι δραστηριότητές σας εξαρτώνται από το πρόγραμμά του.

Ποια είναι όμως τα πιο συνήθη λάθη στον ύπνο του μωρού που κάνουν οι νέοι γονείς;

1. Περιμένετε πολλά, πολύ νωρίς

Πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι το μωρό έχει συγκεκριμένα αναπτυξιακά στάδια από τα οποία εξαρτώνται οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του. Τα μωρά μέχρι να γίνουν 4 μηνών,  δεν καταλαβαίνουν πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Επίσης, τα μωρά όταν είναι μόλις λίγων εβδομάδων έχουν πολύ μικρό στομαχάκι για αυτό και πρέπει να κάνουν συχνά και μικρά γεύματα, κάτι που συνεπάγεται και το ξύπνημα το δικό σας και το δικό του ανά κάποιες ώρες στη μέση της νύχτας. Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες το βράδυ από την 16η εβδομάδα και έπειτα, αλλά σύμφωνα με έρευνες, το 60% των μωρών που είναι 9 μηνών, ξυπνάνε ακόμα το βράδυ στον ύπνο τους.

2. Εκθέτε το μωρό σε υπερβολικά ερεθίσματα

Μπορεί το μωράκι σας να είναι πολύ μικρό ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να αντιληφθεί όλα όσα γίνονται γύρω του. Όσο μπορεί φυσικά. Οι διάφοροι ήχοι, οι εικόνες ακόμα και οι μυρωδιές, είναι ερεθίσματα που διεγείρουν τις αισθήσεις του μωρού σας και το κρατάνε ζωηρό και ξύπνιο. Αποφύγετε λοιπόν να έρθει το μωρό σας σε επαφή με νέες μυρωδιές, εικόνες και ήχους το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί.

3. Επιταχύνετε τη ρουτίνα του ύπνου

Η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για τον καλό ύπνο του μωρού, ήδη από την πολύ μικρή του ηλικία. Μπορεί να είστε κουρασμένη, αλλά το διάβασμα του παραμυθιού και το βραδινό μπανάκι θέλουν το χρόνο τους για να χαλαρώσουν το μωρό σας. Το να αντιμετωπίζετε τη βραδινή ρουτίνα χωρίς βιασύνη, θα δείτε ότι θα ηρεμήσει και εσάς την ίδια.

4. Ξυπνάτε το μωρό όταν κοιμάται κατά τη διάρκεια της μέρας

Μπορεί να νομίζετε ότι εάν ξυπνάτε το μωρό σας από τους υπνάκους που παίρνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κοιμηθεί πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα το βράδυ. Δεν πάει όμως έτσι. Το να αφήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί όποτε θέλει και για όσο θέλει, συνεπάγεται μία υγιής και καλή ρουτίνα ύπνου που φυσικά επηρεάζει και τον βραδινό ύπνο του μωρού και τον δικό σας.

5. Κάνετε απόλυτη ησυχία μέσα στο σπίτι

Σίγουρα το κάνετε για το καλό του, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο νομίζετε. Με το να κάνετε απόλυτη ησυχία στο σπίτι, το μωρό δεν εξοικειώνεται με τους διάφορους ήχους που είναι φυσιολογικό να ακούγονται μέσα στο σπίτι. Όταν κοιμάται λοιπόν το μωρό, δεν είναι ανάγκη όλο το σπίτι να μπαίνει σε καθεστώς απόλυτης ησυχίας. Κάντε κανονικά όσα θέλετε να κάνετε και αφήστε το μωρό σας να ενταχθεί ομαλά στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: motherandbabay.co.uk


Πηγή