Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

5 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης. Ταλαιπωρούνται κατά το πρώτο τρίμηνο είτε από ναυτίες και εμετούς, είτε από συνεχή κούραση και ατονία, είτε από όλα αυτά μαζί.

Όσο προχωράει όμως η εγκυμοσύνη  συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον οργανισμό τους που δεν είναι τόσο γνωστές ή διαδεδομένες. Ποιες είναι αυτές;

1. Προσωρινή…αμνησία
Πολλές μέλλουσες μανούλες διαπιστώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι είναι ξεχασιάρες. Ξεχνάνε που είναι τα κλειδιά τους, δε θυμούνται ονόματα, πηγαίνουν για ψώνια και αγοράζοντας άσχετα πράγματα. Παρόλο που τα περισσότερα στοιχεία που υπάρχουν για την κατάσταση αυτή είναι ανεπίσημα, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το στρες που προκαλεί η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζει την σκέψη. Επίσης, κάποιο ρόλο ενδέχεται να παίζουν και τα διογκούμενα επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό που μπορεί να ευθύνονται όταν χάνει πράγματα.
Ωστόσο, 10ετής μελέτη του φαινομένου από ειδικούς στο θέμα της διανοητικής υγείας στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα συμπεραίνει ότι το σύνδρομο του «baby brain», του μωρουδιακού μυαλού των μαμάδων, είναι ένας αβάσιμος θρύλος. Αντί οι πνευματικές ικανότητες των εγκύων να παρουσιάζουν κάμψη, στην πραγματικότητα οξύνονται.
2.Εφίδρωση
Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδρώνουν πολύ, ακόμη και αν ο υδράργυρος είναι αρκετά χαμηλά. Ο ιδρώτας όμως είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Θα ιδρώνετε περισσότερο το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο και μετά τον τοκετό, κατά τους περιόδους δηλαδή περίοδοι που αντιμετωπίζετε τις πιο ακραίες ορμονικές διακυμάνσεις.
3.Υπερβολική τριχοφυΐα
Η εγκυμοσύνη προκαλεί την ανάπτυξη των μαλλιών, η οποία συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και προκαλείται από την αύξηση ορμονών, γνωστές ως ανδρογόνα. Εκτός από τα μαλλιά, μερικές γυναίκες παρατηρούν ασυνήθιστη αύξηση τριχοφυΐας στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια.Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι αλλαγές είναι προσωρινές, εξαφανίζονται μετά τους πρώτους έξι μήνες από τη γέννα, καθώς το σώμα σας αποκαθιστά την αρμονική του ισορροπία.
4.Περίεργες λιγούρες
Οι ορμόνες μιας γυναίκας μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω και να σας κάνουν να λατρεύετε φαγητά που πριν σιχαινόσασταν, να κάνετε τρελούς συνδυασμούς γεύσεων, να τρώτε πολλά καυτερά αλλά και να μην έχετε καθόλου όρεξη για τα αγαπημένα σας φαγητά. Η γεύση επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί μια εγκυμοσύνη αλλά και από το σάλιο, που μπορεί η σύστασή του λόγω κύησης να αλλάξει.
5. Αδεξιότητα
Η αδεξιότητα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης και ευθύνεται γι΄ αυτή μία ορμόνη που ονομάζεται ρηλαξίνη. Η εν λόγω ορμόνη, όπως δηλώνει και το όνομά της χαλαρώνει τις αρθρώσεις και τους μυς, πράγμα που βοηθάει να διευρυνθεί η λεκάνη της γυναίκας. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, οι επιστήμονες υποθέτουν πως η χαλάρωση στους καρπούς και τους μυς των χεριών και των δαχτύλων που προκαλεί η ρηλαξίνη εξηγεί το γεγονός ότι μας πέφτουν τα πράγματα απ’ τα χέρια! Η ίδια ορμόνη πιστεύεται ότι ευθύνεται για την χαλάρωση των μυών στον οισοφάγο με συνέπεια τα γαστρικά υγρά να ανεβαίνουν ευκολότερα προς στο στόμα με συνέπεια τους… ανεξήγητους εμετούς


Πηγή