Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

5 DIY δραστηριότητες για να ανακαλύψει τον κόσμο το περίεργο μικρό σου

Όλες οι παρακάτω δραστηριότητες υποσχόμαστε ότι είναι πανεύκολες και θα ενισχύσουν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σου. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε «τεμπέλικες», αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτηρισμό «εκπαιδευτικές και εύκολες».

Από τον 19ο μήνα και μετά θα δεις ότι το μικρό σου θα αρχίσει να είναι περίεργο. Αρκετά περίεργο. Θα δείξει ενδιαφέρον για τα ζώα, για τους ήχους που κάνουν, για τα κλειδιά, για το τηλεκοντρόλ, για τις κατσαρόλες, για τις πετσέτες της κουζίνας και γενικότερα θα θέλει να εξερευνήσει ό,τιδήποτε υπάρχει γύρω του.

Από την στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα έξω από το σπίτι εξαιτίας του κορονοϊού, εκμεταλλεύσου το καθετί γύρω σου μέσα σε αυτό.

Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις και πώς να ενεργοποιήσεις όλες τις αισθήσεις του μικρού σου αλλά και να το κάνει να δείξει ενδιαφέρον για ακόμη περισσότερα πράγματα γύρω του, σου έχουμε πέντε απίθανες και τεμπέλικες δραστηριότητες που κάνουν “θαύματα”. Άσε που θα σου αρέσουν, άσε που θα τις βάλεις μέσα στο πρόγραμμα με όλα όσα θες να κάνετε παρέα.

Σπιτική πλαστελίνη

Μη φρικάρεις! Η σπιτική πλαστελίνη είναι ασφαλής και δεν πειράζει αν τη βάλει το μικρό σου στο στόμα του γιατί θα τη φτιάξεις μόνη σου με υλικά που έχεις στο σπίτι σου.

Ανακάτεψε σε ένα μπολ ½ κούπα αλεύρι, ½ κ.τ.γ λάδι καρύδας, ⅛ κούπα αλάτι, ¼ κούπας βραστό νερό και ένα πακέτο ζελέ (φράουλα, ανανά, κεράσι) ή λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Φτιάξτε ήλιους, συννεφάκια, αστεράκια και φεγγάρια

Έχεις χάρτινα πιατάκια και βαμβάκι; Αν ναι τότε δες πόσες όμορφες κατασκευές μπορείς να φτιάξεις με αυτές. Κόψε χαρτιά, βαμβάκι και πολύχρωμα καθαριστικά πίπας (αυτά που προορίζονται για χειροτεχνίες), εφοδιάσου και με ματάκια χειροτεχνίας και δείξε στο μικρό σου πώς θα φτιάξει τα δικά του αριστουργήματα.

Σαπουνόφουσκες

Ναι, ναι! Ακόμη τα πιτσιρίκια λατρεύουν αυτό το παιχνίδι. Σίγουρα θυμάσαι το παλιό κόλπο με το νερό, το σαπούνι και το καλαμάκι, έτσι δεν είναι; Αν δεν έχεις τη συσκευασία που κάνει σαπουνόφουσκες διάλεξε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο που το έκανες και εσύ.

Μαγειρέψτε

Το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για να εξαντλήσετε όλες τις δημιουργίες μέσα στην κουζίνα. Πλάστε κουλουράκια, φτιάξτε τσουρέκια, βάψτε αβγά, διακοσμήστε αβγά. Δεν υπάρχει η ευτυχία για τα κουλούρια που θα γευτείς από τα χεράκια του παιδιού σου. Άκου μας που σου λέμε.

Αισθητηριακά παιχνίδια (Sensory play)

Μέσα από αυτά τα παιχνίδια το παιδί σου θα μάθει να χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του. Δες περισσότερες πληροφορίες για το sensory play εδώ. Δες παρακάτω μια ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις με το μικρό. 

Αν το παιδί σου διασκεδάζει και εξερευνεί τότε να είσαι σίγουρη ότι μαθαίνει!

Have fun!




Πηγή