Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

5 τρόποι για να κάνετε πιο διασκεδαστικό το μπάνιο για το μωρό σας

Τα μωράκια στην αρχή τουλάχιστον δεν απολαμβάνουν το μπάνιο τους και ξεσπάνε σε κλάματα.

Η ώρα του μπάνιου όμως είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να συνδεθείτε με το μωρό σας και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξή του. Επιπλέον είναι αποδεδειγμένο ότι το μωρό κοιμάται καλύτερα αν έχει κάνει ένα μπανάκι πριν τον ύπνο. Ωστόσο, το να κάνετε το μικρό σας να αγαπήσει το νερό και να απολαμβάνει το μπάνιο του είναι ένα μικρός άθλος για τις μητέρες. Εδώ είναι πέντε τρόποι για να κάνετε την ώρα του μπάνιου πιο διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Φυσαλίδες και μπουρμπουλήθρες

Σε ποιον δεν αρέσουν οι φυσαλίδες; Το μωρό σας θα ξετρελαθεί με τις φυσαλίδες και τις μπουρμπουλήθρες και θα παρατηρεί για ώρες την κίνησή τους χωρίς κλάματα και υστερίες. Βάλτε και τον μπαμπά μέσα στο παιχνίδι! Μόλις βγάλετε το μωρό σας έξω από το μπάνιο, και το στεγνώσετε μην ξεχάσετε να απλώσετε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν. Όση ώρα λοιπόν εσείς εφαρμόζετε την κρεμούλα στο κορμάκι του μωρού σας πείτε στον μπαμπά να κάνει φουσκάλες στον αέρα ώστε να κρατήσετε απασχολημένο το μωράκι σας.

Τραγούδια

Τα τραγούδια βοηθούν το μωρό να επεκτείνει τις γλωσσικές του δεξιότητες, αποκτά ρυθμό και χαλαρώνει παράλληλα. Φροντίστε κι εσείς να σιγοτραγουδάτε. Δεν χρειάζεται να ετοιμάσετε κάποια ειδική playlist. Αυτό το έχουμε φροντίσει εμείς για εσάς.

Παιχνίδια

Ή μάλλον ακόμη περισσότερα παιχνίδια. Το πιτσίλισμα άλλωστε στο νερό μαθαίνει στο μωρό σας την αιτία και το αποτέλεσμα. Οι πάπιες από καουτσούκ, τα βατραχάκια και τα διάφορα ζωάκια στο νερό ενθαρρύνουν τη φαντασία του ενώ με γράμματα (σε μεγαλύτερη βέβαια ηλικία) μαθαίνει την αλφάβητο.

Συζητήστε με το μωρό σας

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μιλάνε στα μωρά τους. Ενώ λοιπόν κάνει το μπανάκι του μπορείτε να του εξηγείτε τα μέρη του σώματός του και να το βοηθήσετε να τα μάθει. Πείτε επίσης στο μωρό σας ότι όταν ρίχνετε την πάπια στο νερό εκείνη επιπλέει. Επίσης μπορείτε να του αφηγείστε διάφορες ιστορίες και παραμύθια όπως για παράδειγμα ότι είναι ο καπετάνιος ενός πλοίου. Με την συζήτηση θα βοηθήσετε το μωρό να αναπτύξει το λεξιλόγιό του και κάθε φορά που θα μπαίνει στο μπάνιο να είναι μια μοναδική και διασκεδαστική εμπειρία.

Πάνω απ’ όλα ασφάλεια

Δεν έχει σημασία τι ηλικία έχει το μωρό σας. Αν η διαδικασία του μπάνιου γίνεται ευχάριστα και διασκεδαστικά αργά ή γρήγορα θα το αγαπήσει. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως είναι ότι η υπ ‘αριθμόν ένα προτεραιότητα σας είναι η ασφάλεια. Ποτέ μην αφήσετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη ακόμα κι αν είναι για ένα δευτερόλεπτο. Όταν  το μωρό σας μεγαλώσει και γίνει παιδάκι το πιθανότερο είναι να απαιτήσει κάποια προστασία της ιδιωτικής του ζωής και να ντρέπεται να το κάνετε εσείς μπάνιο σε καθημερινή βάση. Εκεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό και μέχρι να εξοικειωθεί, συνιστά ένα ντους αντί για μπάνιο.

Πηγή: baby.gr