Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον εγκέφαλο του μωρού και θα σας εκπλήξουν

Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς για αυτό και οι πρώτοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξή του και παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον τους.

Πόσο σίγουροι είστε όμως ότι γνωρίζετε τα πάντα για τον εγκέφαλο του μωρού σας;

Ο εγκέφαλός του «δουλεύει» πιο σκληρά από ότι ο δικός σας

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας ή με έναν ενήλικά. Μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του ο εγκέφαλός του διπλασιάζεται σε μέγεθος, ενώ μέχρι τον τρίτο χρόνο θα έχει φτάσει περίπου στο 80% του εγκεφάλου που έχει ένας ενήλικας.

Γεννιέται με μνήμη

Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται από όταν το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα και από όταν αυτό μπορεί να αντιληφθεί ό,τι γίνεται στο περιβάλλον γύρω του, δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο. Όταν θα γεννηθεί θα είναι ήδη εξοικειωμένο με τη φωνή σας, για αυτό και κάθε κουβέντα σας προς αυτό θα το ηρεμεί.

Είναι ιδιοφυία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Για έναν ενήλικα, το να μάθει μια ξένη γλώσσα είναι αρκετά δύσκολο. Για ένα μωρό όμως, είναι παιχνιδάκι. Ο εγκέφαλος του μωρού λειτουργεί διαφορετικά και σύμφωνα με τους ειδικούς το ιδανικό διάστημα για να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα είναι μεταξύ τριών μηνών και πέντε ετών.

Λατρεύει να σας βλέπει να το μιμείστε

Το μωρό ανυπομονεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους γύρω του και για αρχή θα χρησιμοποιήσει τη μίμηση για αυτό. Παρατηρεί τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω του και προσπαθεί να βρει μοτίβα για να επικοινωνήσει μαζί τους. Για παράδειγμα, βγάζει τη γλώσσα έξω και αν δει ότι και εσείς ανταποκρίνεστε με τον ίδιο βαθμό, ξέρει ότι αν το ξανακάνει τα «απαντήσετε» με τον ίδιο τρόπο.

Ο εγκέφαλός του είναι ακόμα αρκετά αργός για να μπορεί να ελέγξει το σώμα του

Το μωρό σας θα πρέπει να μάθει να ελέγχει το σώμα του. Δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν οι μυς και ο εγκέφαλος.

Ο εγκέφαλός του καίει τις μισές θερμίδες που καταναλώνει

Και αυτό συμβαίνει μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών. Αντιθέτως σε έναν ενήλικα, ο εγκέφαλος καταναλώνει μόλις το ¼ της ενέργειάς του.

Πηγή: motherandbaby.co.uk


Πηγή