Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
5+1 μυστικά για να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά!

5+1 μυστικά για να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά!

Κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το παιδί της και από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να του προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Η εξυπνάδα δεν είναι μόνο έμφυτη, είναι και κάτι που μαθαίνεται και μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τα παιδιά μας, αρκεί να ξέρουμε πώς!

Τα παιδιά από την πολύ μικρή τους ακόμα ηλικία, μαθαίνουν πολύ γρήγορα και απορροφούν κάθε τι που βλέπουν και ακούνε σαν σφουγγάρι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς λοιπόν από την πλευρά μας για να ενισχύσουμε την εξυπνάδα του μικρού μας;

1. Μιλήστε ακατάπαυστα!
Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 18 με 24 μηνών, μαθαίνουν μία καινούρια λέξη την εβδομάδα και μέχρι και την ηλικία των δύο ετών, το λεξιλόγιό τους περιλαμβάνει περίπου 50 με 100 λέξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία, όσο περισσότερες λέξεις μαθαίνει, τόσο πιο έξυπνο γίνεται! Μιλάτε στο παιδί σας διαρκώς, για τα πάντα, από τα πιο σημαντικά μέχρι και τα πιο ασήμαντα. Ακόμα και όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, εξηγήστε του τι κάνετε , γιατί το κάνετε και διαβάστε του παραμύθια και ιστορίες όσο πιο συχνά μπορείτε!

2. Μιλήστε του για τα συναισθήματα
Η συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσεται ήδη από την πολύ μικρή ηλικία και όσο νωρίτερα ένα παιδί μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα του ίδιου αλλά και των γύρω του, τόσο το καλύτερο! Εξηγήστε στο παιδί σας τις συνέπειες της κάθε του πράξης και σε λίγο καιρό θα τις ξέρει από μόνο του!

3. Διαλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια
Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και αυτά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Προτιμήστε παιχνίδια που θα βάλουν το παιδί σας στη διαδικασία  να σκέφτεται, παιχνίδια που βοηθάνε τη μνήμη και παιχνίδια που μαθαίνουν στα παιδιά να μην πράττουν παρορμητικά, αλλά πρώτα να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Προσπαθήστε το μικρό σας να μην περνάει πολύ χρόνο βλέποντας παθητικά τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια που δεν του προσφέρουν απολύτως τίποτα.

4. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα!
Στα απαραίτητα δεν είναι ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει, λίγοι μαρκαδόροι λευκές κόλλες χαρτί, παραμύθια, υλικά για κατασκευές είναι αρκετά! Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και είναι το πρώτο βήμα, για  να αρχίσει να σκέφτεται!

5. Επιβραβεύστε την προσπάθεια!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιβράβευση, όταν αυτή γίνεται με το σωστό τρόπο, κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Επιβραβεύστε το παιδί σας για την προσπάθεια, όχι για το αποτέλεσμα και έτσι θα το παρακινήσετε να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο!

6. Δείξτε με το δάχτυλο!
Στην ηλικία των εννέα μηνών περίπου, ένα μωρό μπορεί να ακολουθήσει το δάχτυλό σας και να καταλάβει τι του δείχνετε. Με αυτόν τον τρόπο, το μικρό σας θα μάθει πιο εύκολα και γρήγορα να μιλάει και θα ταυτίζει στο μυαλό του λέξεις με τις εικόνες που βλέπει.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr