Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

6 μεγάλες δυσκολίες για τις μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά…

Αν ζούσατε μαζί με τον σύντροφό σας και χωρίσατε, έρχεστε ξαφνικά αντιμέτωπες με ένα σωρό αλλαγές και δυσκολίες. Το να μεγαλώνει μία μαμά μόνη της ένα ή και περισσότερα παιδιά, είναι από μόνο του άθλος.

Πολλές φορές πρέπει να είστε μαμά και μπαμπάς μαζί. Με ό,τι σημαίνει αυτό. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και στα μαστορέματα και στο ποδόσφαιρο. Και στις συμβουλές και στις αγκαλιές. Και στα ξεκαθαρίσματα και στις μάχες με τους άλλους γονείς, τους δασκαλους, τους συγγενεις. Και στα οικονομικά και στα σχολικά.

Υπάρχουν μερικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να είστε προσεκτική, τουλάχιστον στη φάσητ ης μετάβασης. 

Ας δουμε μερικές…

1. Ο.τι κι αν συμβαίνει, μην κακολογείτε τους μπαμπάδες των παιδιών. Ο.τι έχει κάνει σε σας, δεν το εχει κάνει στα παιδιά. Γι αυτά είναι ο μπαμπάς τους και τον έχουν ανάγκη. Επίσης δεν σας κάνει καλό. Δεν κερδίζετε τίποτα με κατηγορίες και καταγγελίες, φτιαξίματα και υπαίτιους. Αν δε μπορείτε να κρατήσετε ένα αξιοπρεπές πρόσωπο για τον πρώην σας, μη λετε τίποτα. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε αρνητισμό και ασχημα συναισθήματα.

2. Θα πρέπει να αφήσετε τις παραδόσεις. Οικογενειακά έθιμα, οικογενειακά τραπέζια, ανταλλαγή δώρων, καλέσματα, προσκλήσεις, θα πρέπει να τα ξεχάσετε. Δε θα ειναι το πιο εύκολο, αλλά αυτό ερχεται μαζί με το διαζύγιο και είναι μία μετάβαση στην οποία πρέπει να βοηθήσετε και τα παιδιά σας εκτός από τον εαυτό σας, καθώς όλοι θα είστε μοιρασμένοι και πιθανόν θα νιώθετε μοναξιά πολλές φορές.

3. Θα πρέπει να αποχαιρετήσετε για πάντα κοινους φίλους και τους συγγενείς του. Δε συμβαινει πάντα αλλά είναι συχνό φαινομενο. Δυστυχώς σε ένα διαζύγιο, οι περισσότεροι παίρνουν θέση και ‘επιλέγουν στρατόπεδο’. Πολλές φορές οι μαμάδες, λόγω συνθηκών και υποχρεώσεων με τα παιδιά, είναι αυτές που χανονται απο την παρέα, ή απο την οικογενεια του πρώην τους. Τα παιδά μπορεί να συνεχίσουν να έχουν σχέσεις με τους συγγενείς του μπαμπά, και είναι στο χέρι σας να κρατήσετε αυτή την λεπτή ισορροπία.

4. Θα πρέπει να μειώσετε τα έξοδά σας. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό άμεσο αποτέλεσμα ενος διαζυγίου, γιατί τα λιγότερα έσοδα στο σπίτι θα αλλάξουν τη ζωή και τις συνήθειες όλων. Μπορεί τα παιδιά να είχαν συνηθίσει σε ένα τρόπο ζωής που δε θα είναι πλεον εφικτός. Το βάρος τώρα είναι μεγάλο και είναι στους ώμους σας.

5. Θα πρέπει να συνηθίσετε σε ένα βουβό σπίτι. Τις ώρες ή τις μέρες που θα έχει τα παιδιά ο πρώην σύζυγός σας, θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα οτι στο σπιτι σας θα είστε πλεον ολομόναχη για κάποιες ώρες.

6. Θα πρέπει να γινετε κάποιες φορές ο αγγελιοφόρος δυσάρεστων καταστάσεων. Οταν ο μπαμπάς δεν έρθει, δεν εμφανίζεται, δεν τηλεφωνεί, θα πρέπει να μάθετε να το λετε χωρις να στεναχωρείτε το παιδί..


Πηγή