Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

7 μαθήματα ζωής που μου δίδαξε το μωρό μου για την αγάπη

Πίστευα ότι ήμουν καλός άνθρωπος μέχρι που γέννησα το παιδί μου. Και τότε συνειδητοποίησα πολλά πράγματα.

Τα μωρά θα πρέπει να έρχονται με μία ετικέτα προειδοποίησης: «Είμαστε χαριτωμένα αλλά μην εξαπατάστε. Θα σας δείξουμε περισσότερα για τη χαρά, την αγάπη και τον πόνο από ό, τι η κάθε μία από εσάς έχετε ποτέ γνωρίσει.»

Τι μου έμαθε το μωρό μου για την αγάπη:
1. Η αγάπη δεν είναι μόνο λόγια είναι και πράξη
Είναι εύκολο να πούμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε. Στην πράξη όμως είναι δύσκολο να την αποδείξουμε. Η μητρότητα μου έχει διδάξει ότι η αγάπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό, τι οι αγκαλιές και τα φιλιά. Αγάπη είναι όταν για 100ή φορά σηκώνω το μωρό από κάτω ενώ προσπαθώ να μαγειρέψω. Όταν του διαβάζω το αγαπημένο του βιβλίο ενώ δεν βλέπω από την κούραση, όταν ξεσπάει χωρίς λόγο και αιτία σε φωνές και κλάματα και εγώ προσπαθώ να το ηρεμήσω, όταν είναι άρρωστο και είμαι δίπλα του, χωρίς να κλείσω μάτι, όταν μου λέει ότι είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου και εγώ του λέω «δεν πειράζει, εγώ πάντα θα σ’ αγαπώ».
2. Η αγάπη δεν είναι πάντα λαμπερή
Η αγάπη δεν έχει πάντα λαμπερό περιτύλιγμα, όπως αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες των περιοδικών με τα πεντακάθαρα ρούχα και το τέλειο πρωινό. Στην πραγματικότητα, η αγάπη αποτυπώνεται σε ένα σπίτι που επικρατεί χαμός, σε μία βόλτα που τα παιδιά τρέχουν χαρούμενα και λερώνονται, σε ένα πρωινό που τα ψίχουλα είναι παντού.
3.Η αγάπη μας κάνει να νοιώθουμε ευάλωτες και ανασφαλείς
Από την πρώτη γρατσουνιά ή από ένα απλό χτύπημα στο κεφάλι, συνειδητοποιούμε ότι είναι δική μας ευθύνη να φροντίζουμε αυτά τα μικρά ανθρωπάκια. Κάνουμε πάντα το σωστό; Τα προσέχουμε όσο πρέπει; Τα προφυλάσσουμε να μην χτυπήσουν ή να μην κρυώσουν; Μήπως δεν ασχολούμαστε όσο πρέπει μαζί τους; Αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα κατακλύζουν τον εγκέφαλό μας, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις που να μας ικανοποιούν. Όλα αυτά όμως είναι ένδειξη της αγάπης μας.
4.Η αγάπη δεν χρειάζεται αυτοσυγκράτηση
Το μωρό δεν γνωρίζει από κανόνες και όρια. Τα χάδια και οι αγκαλιές μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχουν πάνω του καθώς μεγαλώνει γνωρίζοντας τη ζεστασιά της μητρικής αγάπης.
5.Η αγάπη πονάει μερικές φορές
Η μητρότητα μας φέρνει αντιμέτωπες με την οδυνηρή επίγνωση των αδυναμιών μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας ούτε όμως να επιδείξουμε άγνοια ή φόβο. Προετοιμαστείτε για μια σύγκρουση των «πρέπει» και των «θέλω» σας όσον αφορά στην ανατροφή του παιδιού.
6.Η αγάπη μας βοηθά να μεγαλώνουμε καλύτερα
Συχνά εστιάζουμε στο πώς το παιδί μεγαλώνει και ξεχνάμε ότι παράλληλα μεγαλώνουμε κι εμείς. Η μητρότητα μας κάνει να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αυτό να αποτυπώνετε και στην εμφάνισή μας.
7. Η αγάπη μας κάνει σοφότερους
Η ορμόνη ωκυτοκίνη, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει μεγάλο ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου. Εξασφαλίζει ουσιαστικά ότι η μητέρα δεν θα εγκαταλείψει το παιδί της, αλλά ότι θα νοιάζεται για αυτό καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αν δεν αισθανθούμε αυτό τον ισχυρό δεσμό στοργής και αγάπης προς τα παιδιά μας, δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στις αγκαλιές που τόσο απλόχερα μας δίνουν και στα φιλιά τους, για να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της ανιδιοτελούς αγάπης.

Της Grace Koelma για το babyology.com.au


Πηγή