Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
7+1 βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά σας το καλοκαίρι

7+1 βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά σας το καλοκαίρι

Εικονογραφημένα, κλασικά ή συλλογικές ιστορίες, μια λίστα για όλα τα γούστα

Αν στα παιδιά σας τους αρέσουν τα εικονογραφημένα, τα κλασικά ή οι συλλογικές ιστορίες, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα…

1. Παραμύθια από το Σεντούκι της Γιαγιάς, Juliana Janku (εκδόσεις Χρυσαλλίδα)

paramuthia1

Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη και η καταγραφή των λαϊκών ιστοριών, των θρύλων και των παραμυθιών απασχολεί ευρύτερα τους ερευνητές, αλλά και όσους με αγάπη, ευαισθησία και νοσταλγία βλέπουν να χάνονται στη λήθη του χρόνου οι ιστορίες και τα παραμύθια της γιαγιάς, που τους συντρόφεψαν, τους ανάθρεψαν και σημάδεψαν την παιδική τους ηλικία.

Η Ιουλιάνα Γιάνκου (Juliana Janku), η συλλογέας αυτού του υλικού, ως ανήσυχο πνεύμα, διέβλεψε την αξία των παραμυθιών αυτών, αλλά και τον κίνδυνο να χαθούν και να ξεχαστούν στο πέρασμα του χρόνου και κατέγραψε 15 λαϊκά Αλβανικά παραμύθια, ειπωμένα από τη γιαγιά της Αντωνέτα και την προγιαγιά της Φωτεινή, κρατώντας έτσι τις μνήμες της οικογενειακής προφορικής παράδοσης ζωντανές. Το σεντούκι με τα παραμύθια, λοιπόν, ανοίγει…

2. Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, Σωτήρης Τριβιζάς (εκδόσεις Διάπλαση)

paramuthia2

Μια μέρα του καλοκαιριού ο μικρός Φεδερίκο το σκάει από το πατρικό του σπίτι, περιπλανιέται στους κάμπους και στα λιβάδια της Ανδαλουσίας κι έρχεται αντιμέτωπος με ένα σωρό παράξενες περιπέτειες…

Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παιδικών του χρόνων.

Η έκδοση περιλαμβάνει CD με πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και ερμηνεία Θοδωρή Βουτσικάκη. Διαβάζει ο Πασχάλης Τσαρούχας.

3. Μύθοι του Αισώπου, συλλογικό έργο (εκδόσεις Susaeta)

paramuthia3

Αλεπούδες, λιοντάρια, ποντίκια, λαγοί, κοράκια και άλλα πολλά ζώα μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, για να μας αποκαλύψουν τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας.

Διάβασε κι εσύ γνωστούς και άγνωστους μύθους του Αισώπου, γέλασε με τα παθήματα και μάθε από τα χρήσιμα μαθήματα των ηρώων του.

4. Μήλο­μύλο­μύθι, φτιάχνω παραμύθι, Ελπίδα Πρίντεζη­Καμπέλη (εκδόσεις Κέδρος)

paramuthia4

Έντεχνα παραμύθια και ποιήματα αξιοποιούνται για την υλοποίηση βασικών παιδαγωγικών στόχων που αφορούν στη διδασκαλία της Γλώσσας, της Διαπολιτισμικότητας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Αγωγής Υγείας και διαφόρων Πολιτιστικών θεμάτων. Δίνουν απαραίτητα ερεθίσματα και γίνονται αφορμή σχεδιασμού ανάλογων διαθεματικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα τα παιδιά διασκεδάζουν με τις αστείες ιστορίες, παίζουν με τις λέξεις και την ομοιοκαταληξία και αποστηθίζουν στίχους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου δίνονται ευκαιρίες στα ίδια και στους γονείς τους να συζητήσουν μαζί διάφορα θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού και γνωστικού ενδιαφέροντος.

5. Σωκράτης ­Ο Σοφός, Μαρκ Ντ. Άσερ (εκδόσεις Ψυχογιός)

paramuthia5

Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτε! Με την πασίγνωστη αυτή φράση, που διατυπώθηκε εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Σωκράτης έθεσε τις βάσεις της Δυτικής φιλοσοφίας. Την ημέρα, συζητούσε για ώρες στην Αγορά για την έννοια της σοφίας, για το σωστό και το λάθος, το θάρρος, τη δικαιοσύνη και την αγάπη.

Τα βράδια, γιόρταζε και χόρευε με τους φίλους του. Ήταν γοητευτικός αλλά όχι όμορφος, ευτυχισμένος αλλά όχι πλούσιος. Ο Σωκράτης ήταν από κάθε πλευρά μια πολυσύνθετη και συναρπαστική προσωπικότητα.

Η μέθοδός του όμως ­να κάνει ερωτήσεις στους συμπολίτες του που τους κέντριζαν τη σκέψη­ δεν άρεσε σε όλους. Στο τέλος, οι Αθηναίοι τον κατηγόρησαν ότι διέφθειρε τους νέους και δε σεβόταν τους θεούς, και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Μα ο ίδιος και οι απόψεις του έμειναν στην Ιστορία, επηρεάζοντας για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε, και εξακολουθούν να εμπνέουν ως σήμερα στοχαστές απ’ όλο τον κόσμο.

Στο βιβλίο αυτό, οι ιδέες και η προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύουν μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση, ενώ την αφήγηση συνοδεύουν συμπληρωματικές πληροφορίες και διασκεδαστικές ιστορίες για τον κόσμο της σοφίας, που ο ίδιος εγκαινίασε.

6. Μελίνα και Μιράντα ­Δύο Μικρές Κυρίες στην κατασκήνωση, Σοφία Παράσχου (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

paramuthia6

Οι εννιάχρονες δίδυμες αδελφούλες, Μελίνα και Μιράντα, πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση. Με την Κατερίνα, τη Λάουρα και τη Ράνια, τα άλλα κορίτσια της σκηνής τους, φτιάχνουν την ομάδα «Μικρές Κυρίες» και περνούν μαζί αξέχαστες στιγμές.

Παρτάκια, εκδρομές, οικολογικές δραστηριότητες, παιχνίδια, συζητήσεις, παρεξηγήσεις, συμφιλιώσεις, μυστικά και όνειρα θα τις ενώσουν με παντοτινή αγάπη και φιλία…

7. Δύο δεινοσαυράκια γνωρίζουν τις γεύσεις της Ελλάδας, Αναστασία Στασινοπούλου – Ευαγγελία Σιαφαρίκα (εκδόσεις Καλέντη)

paramuthia7

Δύο μικρά δεινοσαυράκια, ο Ντίκι και η Νίνα, που ζουν αιώνες μέσα σε μια σπηλιά στην Κίνα ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι σε μέρη άγνωστα και πρωτόγνωρα για τα ίδια. Βρίσκονται στη Μεσόγειο και φτάνουν στην Ελλάδα. Η περιπέτεια αρχίζει και μαζί τους οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας. Ξεκινούν από τη Θεσσαλία και καταλήγουν στα Επτάνησα, κάνοντας όμως ενδιάμεσους σταθμούς στις γεύσεις των τοπικών προϊόντων.

Το κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας παρουσιάζεται μέσα από μία ξεχωριστή ενότητα γεωγραφικά, σε συνδυασμό πάντα με τα προϊόντα που παράγει ο κάθε τόπος. Η διασκεδαστική ιστορία η οποία εξελίσσεται μέσα από τους έμμετρους διαλόγους των πρωταγωνιστών πλαισιώνεται από δραστηριότητες, όπου τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν τα προϊόντα στην πυραμίδα της διατροφής. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχουν επιπλέον δραστηριότητες εμπέδωσης, στηριγμένες επίσης στο δίπτυχο γεωγραφία­διατροφή.

Στο τέλος τα παιδιά κερδίζουν ως επιβράβευση ένα βραβείο υγιεινής διατροφής, αφού μέσα από τη νόστιμη αυτή περιπλάνησή τους κατάφεραν τελικά να μάθουν να τρέφονται σωστά. Οι μικροί αναγνώστες γίνονται εξερευνητές της γεύσης, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν την αξία της μεσογειακής διατροφής και γνωρίζουν τον πλούτο των προϊόντων που παράγει η χώρα μας.

Οι συγγραφείς Ε. Σιαφαρίκα και Α. Στασινοπούλου, καταθέτοντας την εκπαιδευτική τους εμπειρία, παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με άρτιο παιδαγωγικό υλικό για παιδιά από 4 ετών και άνω. Το βιβλίο μπορούν να το απολαύσουν τα παιδιά παρέα με τους γονείς –τους οποίους απασχολεί έντονα τόσο το ζήτημα της υγιεινής διατροφής όσο και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους–, παράλληλα όμως μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη σχολική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς.

8. Ο φίλος μου ο δράκος, Christoph Niemann (εκδόσεις Νεφέλη)

paramuthia8

Η μικρή Λιν παίρνει ένα δώρο αλλιώτικο από τ’ άλλα: έναν μικρούλη δράκο.

Και τότε αρχίζουν οι περιπέτειες…

Μαζί τους, παιδιά και γονείς μαθαίνουν τα πρώτα τους κινέζικα ιδεογράμματα. «Ο φίλος μου ο δράκος είναι ένα υπέροχο βιβλίο που φέρνει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα κι έναν καινούριο κόσμο. Ίσως είναι και μια πόρτα που ανοίγει προς την έμφυτη αγάπη τους για τις λέξεις και την ιστορία». Λινγκ­Γι Τσεν, Ασιατική Εταιρεία της Νέας Υόρκης

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr