Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

8χρονη γράφει βιβλία για να μάθει τα μικρά παιδιά να διαβάζουν

Πόσα παιδιά 8 ετών ξέρεις που μπορούν να πουν ότι είναι συγγραφείς και συνιδρυτές μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης; Μάλλον κανένα!

Λοιπόν, ας γνωρίσουμε την Selah Thompson!

Σε ηλικία μόλις 5 ετών, η Selah παρατήρησε ότι πολλοί από τους συμμαθητές της στο νηπιαγωγείο πάλευαν με την ΑΒ τους και δεν ήξεραν πώς να διαβάζουν. Η μικρή Selah ήθελε να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Το αποφασιστικό κορίτσι ζήτησε τη βοήθεια των γονιών της και, έτσι, γεννήθηκε το «The Empowered Readers Literacy Project».

Αφού άκουσαν τις ανησυχίες της κόρης τους, ο Khalil και η Nicole Thompson ερεύνησαν το θέμα και βρήκαν μερικές συγκλονιστικές πληροφορίες για τον αναλφαβητισμό στην Αμερική -συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το 85% των παιδιών στο σύστημα των φυλακών ανηλίκων είναι λειτουργικά αναλφάβητα-. «Όλα αυτά τα τρελά στατιστικά στοιχεία για τον αναλφαβητισμό μας εξέπληξαν», λέει ο Khalil Thompson. «Τα στατιστικά έδειχναν ότι ορισμένες φυλακές προβλέπουν τον αριθμό των φυλακών που πρόκειται να χτίσουν στο μέλλον, με βάση τις βαθμολογίες των τεστ ανάγνωσης της τρίτης τάξης!».

Παρά την τρομακτική φύση του προβλήματος, η οικογένεια παρακινήθηκε από την απόφαση της Selah . «Πρέπει πραγματικά να χαρίσουμε 20 εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία», λέει η Nicole, υπενθυμίζοντας τα λόγια της κόρης της.

Τώρα, με στόχο να δωρίσουν «20 εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία» (ή 2 εκατομμύρια, αν μετράς πόσα είναι), η οικογένεια έπιασε δουλειά, ξεκινώντας πρωτοβουλίες όπως το Children’s March for Literacy, το  Project 500, και το δικό τους Holiday Book Drive.

Καθώς ξεκίνησαν, ένα από τα κύρια ζητήματα που εντόπισε η οικογένεια, που συνέβαλε στον αναλφαβητισμό, ήταν η αναπαράσταση:  τα παιδιά δεν ενθουσιάζονται τόσο με το διάβασμα όταν αυτό που διαβάζουν δεν αντικατοπτρίζονται στις σελίδες του βιβλίου. Και αφού συνειδητοποίησε ότι πολύ λίγοι από τους χαρακτήρες στις ιστορίες που είχε διαβάσει της έμοιαζαν, η Selah αποφάσισε στη συνέχεια να γράψει ένα δικό της βιβλίο που να περιλαμβάνει έναν κεντρικό χαρακτήρα που της μοιάζει και μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα και την ίδια αίσθηση για περιπέτεια.

Τον Νοέμβριο του 2019, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Penelope the Pirate Princess», και τη συνέχειά του, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020. «Υπάρχει τόση έμπνευση πίσω από το γεγονός ότι αυτό είναι ένα παιδί που έγραψε αυτή την ιστορία και το σκέφτηκε», λέει ο Khalil. «Εσείς παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ιστορία και να κάνετε όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ενήλικες σε νεαρή ηλικία. Θα πρέπει πραγματικά να ξέρετε ότι έχετε δύναμη στη φωνή και τις ιδέες σας».

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το The Empowered Readers Literacy Project μπες τον ιστότοπό τους.




Πηγή