Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

8 μικροδουλειές που μπορούν να κάνουν τα νηπιάκια σας!

Μερικές φορές είναι εύκολο να υποτιμάς τις δυνατότητες των παιδιών σου, ειδικά όταν είναι μικρά νήπια. Με το να μην τους επιτρέπεις να κάνουν πράγματα μόνα τους, είναι σίγουρα ο εύκολος τρόπος, αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσεις υπεύθυνα και ανεξάρτητα παιδιά.

Το να πείτε στο παιδί σας να συμμετέχει σε κάποιες δουλειές μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της υπεύθυνης και ανεξάρτητης συμπεριφοράς. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθησή του γνωρίζοντας ότι όχι μόνο συνέβαλε στην οικογένεια και το νοικοκυριό, αλλά και ότι το εμπιστεύεστε σε αυτό που κάνει.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές μικροδουλειές που θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει σημαντικό, βοηθώντας το να χτίσει σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή του και την αυτοεκτίμησή του.

Να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν είναι ενήλικας. Μην περιμένετε την τελειότητα και μην ξεχάσετε να το ενθαρρύνετε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του και να το επαινέσετε στο τέλος.

Να μαζέψει τα παιχνίδια του

Το παιδί σας είναι σίγουρα σε θέση να μαζέψει τα δικά του παιχνίδια κάθε μέρα. Επειδή το παιδί σας είναι εκείνο που δημιουργεί όλο αυτό το χάος, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι εκείνο πρέπει να το μαζέψει κιόλας, χωρίς να θεωρεί αυτή τη δουλειά ως αγγαρεία. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο οργανωμένο και εσείς θα πάψετε πια να πατάτε πάνω σε τουβλάκια.

Να πλύνει τα λαχανικά

Βάλτε το παιδί σας να καθίσει στον νεροχύτη, δώστε του τα λαχανικά και ζητήστε του να τα πλύνει ώστε εσείς να ετοιμάσετε έπειτα τη σαλάτα ή να κόψετε τα λαχανικά για να μαγειρέψετε το φαγάκι σας.

Να ταΐσει τα κατοικίδια

Έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας; Αν ναι, τότε το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει στο να ταΐσετε τα ζωάκια σας! Δείξτε στο παιδί σας πόσο φαγητό χρειάζεται το κατοικίδιο ζώο σας και στη συνέχεια αφήστε το παιδί σας να το κάνει. Εξηγήστε του ότι εκείνο θα πρέπει να θυμάται να ταΐζει το ζωάκι του και κάθε φορά που το κάνει να κολλάει και ένα αυτοκόλλητο σε έναν πίνακα που θα έχετε κολλήσει στο ψυγείο.

Να καθαρίσει τα πόμολα

Το παιδί σας, σίγουρα έχει το ιδανικό ύψος για αυτή τη δουλειά. Αγοράστε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και ζητήστε του να καθαρίσει τα πόμολα από τις πόρτες. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει μία φορά την εβδομάδα. Πιστέψτε μας, θα το βρει αρκετά διασκεδαστικό.

Στρώστε μαζί το κρεβάτι του

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το κρεβάτι στη λίστα με τις δουλειές του. Ισιώστε τα σεντόνια και ζητήστε τους να φτιάξουν τα μαξιλάρια τους.

Να βάζει τα βρώμικα ρούχα στα άπλυτα

Αντί να πετάει τα ρούχα στο δωμάτιό του, απλά ζητήστε από το παιδί σας, πριν φύγει από το δωμάτιό του, να αφήσει στο καλάθι με τα άπλυτα τα βρώμικα ρούχα.

Να βγάλει τα ρούχα από το στεγνωτήριο

Μόλις το στεγνωτήριο στεγνώσει όλα τα ρούχα, πείτε στο παιδί σας να πάρει τη λεκάνη και να βάλει όλα τα στεγνά ρούχα εκεί μέσα.

Να ξεσκονίσει τα έπιπλα

Ένα πανάκι με μικρο ίνες, είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη δουλειά. Ανοίξτε τις κουρτίνες, αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο σαλόνι και τα υπνοδωμάτια και ζητήστε του να διώξει τη σκόνη μακριά.

Να θυμάστε ότι ένα παιδί από την ηλικία των 3 ετών είναι αρκετά μεγάλο για να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού και να σας βοηθάει.


Πηγή