Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

8 συμβουλές για ευτυχισμένα παιδιά

Προφανώς και η ευτυχία των παιδιών εξαρτάται από αμέτρητους παράγοντες. Και οι γονείς έχουν την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου: Nα μεγαλωσουν παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον, με αυτοπεποίθηση, με αγάπη και ασφάλεια.

Η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη. 

Ας δούμε 10 συμβουλές για γονείς, βγαλμένες από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους.

1. Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας.
Κανένα παιδάκι δε θελει να νιώθει υποδεέστερο από το αδελφάκι του. Μην το συγκρίνετε. Χτίστε την αυτοπεποίθησή του και τον χαρακτήρα του μόνο σε σχέση με το ίδιο και τη συμπεριφορά του.

2. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους
Αν έχουν πρόβλημα με οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί, ακούστε τα. Ακούστε τα προσεκτικά. Αναγνωρίστε το πρόβλημα και σεβαστείτε τα συναισθήματά τους, πριν προχωρήσετε στην συζήτηση που θα σας οδηγήσει στη λύση.

Acknowledge Their Feelings

3. Χτίστε ένα θετικό περιβάλλον
Να είστε εκεί. Κάντε τα παιδια να νιώθουν ασφάλεια, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με διάθεση να τις ξεπεράσουν και να ειναι έτοιμα να βοηθήσουν τους άλλους, αν χρειαστεί.

Build a Positive Home

4. Επαινέστε τους μπροστά σε άλλους
Τα παιδιά νιώθουν όμορφα και περήφανα όταν σας ακούν να λέτε τα κατορθώματά τους σε κάποιον συγγενή ή δάσκαλο. Χτίζεται η αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν ότι κάνουν κι εσάς περήφανους.

Praise Them Around Other Adults

5. Προσφέρετε ανορίωτη αγάπη
Ειναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο αν ξέρουν ότι στο σπίτι υπάρχει άφθονη αγάπη. Θυμήστε τους ότι δεν είστε εκεί για τα εύκολα μόνο και ότι θα τα αγαπάτε ο,τι και να γινει.

Offer Unconditional Love

6. Ζητήστε τη βοήθειά τους
Οταν τους δίνετε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να σας βοηθήσουν, η αυτοπεποιθηση τους αυξάνεται,  η εμπιστοσύνη χτίζεται -αμοιβαία- κι αυτά είναι χαρούμενα που έχουν συμβάλει σε κάποιο θέμα του σπιτιού.

Ask Them For Help

7. Γιορτάστε την επιτυχία τους
Απο το ποδήλατο μέχρι ένα διαγώνισμα, πείτε στα παιδάκια σας ότι είστε περήφανοι γι αυτά. Οτι χαίρεστε που τα κατάφεραν και ότι είσετ χαρούμενοι για τα επιτεύγματά τους.

Celebrate Their Success

8. Γίνετε το πρότυπό τους.
Κάντε αυτά που λέτε, αυτά που θελετε και αυτά που θέλετε να δείτε τα παιδιά σας να κάνουν. Ειναι ο πιο άμεσος τρόπος να τα καταφέρετε.

Give Them a Great Role Model


Πηγή