Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

9 σημαντικά πράγματα που έχουν ανάγκη τα παιδιά να ακούν από τους γονείς τους

Τα παιδιά ακούνε και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ ότι πιστεύουμε.

Γι’ αυτό και ως γονείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε όσα λέμε αλλά και με το ύφος που τα λέμε. Μην διστάζετε λοιπόν να λέτε στα παιδιά σας καθημερινά όσα αισθάνεστε αλλά και όσα έχουν ανάγκη να ακούσουν από εσάς. Τα απλά πράγματα δεν είναι πάντα και αυτονόητα.

Τι πρέπει να λέτε (-με) καθημερινά στα παιδιά; Τίποτα εξεζητημένο ή ξεχωριστό. Μόνο όσα έχουν πραγματική σημασία και είναι αληθινά.

1. Δεν πειράζει που είσαι αναστατωμένος
Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι μπορούν να αισθάνονται ανήσυχα, λυπημένα, θυμωμένα, απογοητευμένα. Είναι συναισθήματα που διακατέχουν όλους μας γιατί όχι και αυτά; Το ζήτημα είναι να τα βοηθήσετε να μάθουν τον τρόπο για να τα ξεπεράσουν και να προχωρήσουν παρακάτω.
2. Είμαι εδώ για σένα
Είστε εκεί για να σας μιλήσουν και να τα αγκαλιάσετε. Να καθήσετε απλά σε ένα δωμάτιο δίπλα τους μέχρι να αισθανθούν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ξανά τον… κόσμο. Με σας δίπλα τους , η ζωή είναι πολύ πιο εύκολη…

3. Ναι, θα παίξω μαζί σου
Το καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να παίζετε μαζί τους κάθε φορά που σας το ζητούν. Όμως μπορείτε να το κάνετε για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα ή τις ημέρες που θα υποσχεθείτε. Αυτός ο χρόνος που θα τα αφιερώσετε, να γνωρίζετε ότι σημαίνει πολλά για την ψυχολογία του. Είστε το ουράνιο τόξο του…
4.Δεν πειράζει που έκανες λάθος
Κανείς δεν είναι τέλειος. Και κανείς δεν πρόκειται να είναι ο καλύτερος σε όλα. Το να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι είναι πολύ σημαντικό, όμως και τα λάθη είναι μέσα στη ζωή. Όλα τα παιδιά πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.
4. Σ’ ευχαριστώ
Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς, είναι τα πρότυπά τους. Ακόμα κι αν δεν έκαναν ακριβώς αυτό που τους ζητήσατε, μην ξεχνάτε να τους πείτε «ευχαριστώ» . Είμαστε σίγουρες ότι θα βρείτε πολλούς λόγους για να τους πείτε αυτή τη λέξη.
5. Καταλαβαίνω
Όλα τα παιδιά αξίζουν να ξέρουν ότι εισακούγονται οι απόψεις τους (ακόμα και όταν τα αιτήματά τους είναι εντελώς παράλογα). Αλλά προτού πείτε όχι, εξηγείστε τα να καταλαβαίνουν γιατί λέτε όχι, με επιχειρήματα.
6. Με κάνεις περήφανη
Είναι σημαντικό να νοιώσουν τα παιδιά σας ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους. Από τη σωστή ορθογραφία, την ανάγνωση ενός κειμένου ή μία πράξη ή δουλειά που έκανε στο σπίτι, πάντα θα υπάρχει μία αφορμή για να πείτε στα παιδιά πόσο περήφανη αισθάνεστε γι΄αυτά.
7. Είσαι δυνατότερος απ ‘όσο νομίζεις

kids need to hear sl 3 600x525
Και πιο έξυπνος. Και πιο γενναίος.
Επειδή τα παιδιά χτίζουν την προσωπικότητά τους τα πρώτα χρόνια, είναι στο χέρι σας να τα βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν πόσο καταπληκτικά είναι.
8. Πάρε το χρόνο σου
Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι είστε πρόθυμες να περιμένετε για αυτά. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρούν, ακόμα κι αν είναι με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τα υπόλοιπα.
9. Σ’αγαπώ
Γιατί τα αγαπάτε και θα τα αγαπάτε για πάντα τα παιδιά σας. Ακόμα και αν χαμηλώνουν τα μάτια να ξέρετε ότι έχουν μεγάλη ανάγκη να σας ακούν να τους το λέτε. Κάθε μέρα.


Πηγή