Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Επιστημονικές αλήθειες για τα αδέλφια

9 επιστημονικές αλήθειες για τα αδέρφια

Μπορεί τη μια να τσακώνονται και αμέσως μετά να αγκαλιάζονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

Το σίγουρο είναι ότι η ζωή με τα αδέρφια δεν είναι ποτέ βαρετή! Αν προέρχεστε λοιπόν από μεγάλη οικογένεια και έχετε πολλά αδέρφια ή έστω έναν αδερφό ή αδερφή, ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ σας επηρεάζουν σε διάφορούς τομείς της ζωής σας. Από την διαμόρφωση του χαρακτήρα σας μέχρι την απόφαση να δημιουργήσετε τη δική σας οικογένεια.

Μπορούν να σας παχύνουν!

Εάν ένας γονέας έχει κάποια κιλά παραπάνω τότε οι πιθανότητες ένα παιδί να πάσχει από παχυσαρκία διπλασιάζονται. Αλλά η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Mongan αναφέρει πώς όσοι έχουν έναν αδερφό ή αδερφή που είναι παχύσαρκος, τότε οι πιθανότητες να οδηγηθούν κι εκείνοι στην παχυσαρκία πενταπλασιάζονται! Έτσι, αν το βάρος κάποιου παιδιού σας ανεβαίνει επικίνδυνα, προσέξτε το!

Μπορούν επίσης να σας αδυνατίσουν!

Μπορεί η παραπάνω έρευνα να θορυβεί τους γονείς που τα παιδιά τους έχουν κάποια κιλά παραπάνω, ωστόσο μια σουηδική έρευνα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο: ότι όσοι έχουν αδέρφια έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Ο λόγος;  Τα αδέλφια παίζουν μεταξύ τους, γεγονός που τους κρατάει σε κίνηση και δεν κάθονται ποτέ πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση.

Πολλά αδέλφια = Πιο σταθερός γάμος

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έχουν πολλά αδέρφια, όταν παντρεύονται ο γάμος τους έχει πιο ισχυρά και σταθερά θεμέλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία για 60.000 ενήλικες, κάθε αδελφός μειώνει τις πιθανότητες του διαζυγίου κατά 2%.

Περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί από ό, τι νομίζετε

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, μέχρι την ηλικία των 11, τα αδέλφια  περνάνε το 33% του χρόνου τους μαζί. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος από αυτόν που ξοδεύουν με τους φίλους, τους γονείς και τους δασκάλους!

Είναι κακή επιρροή

Χμμ, να και κάτι ανησυχητικό! Για παράδειγμα, τα παιδιά των οποίων τα μεγαλύτερα αδέλφια καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πίνουν και τετραπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν οι ίδιοι. Επίσης τα κορίτσια που έχουν μεγαλύτερες αδερφές, έχουν 4-6 περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες στην εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο. Υπάρχουν βέβαια και τα αδέρφια που ακολουθούν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους.

Είναι πιο ευφυείς

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν 385 παιδιά διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα αδέρφια τουλάχιστον κατά 4 χρόνια και τα οποία συμμετείχαν ενεργά στην ανατροφή τους, σε μικρή ηλικία είχαν πιο πλούσιο λεξιλόγιο συγκριτικά με τα παιδάκια της ηλικίας τους που όμως ήταν μοναχοπαίδια

Το σπίτι είναι κάτι σαν πεδίο μάχης

Φυσικά αδέλφια τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά πόσο; Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αδέλφια μεταξύ των ηλικιών 2 και 4 συγκρούονται 6,3 φορές ανά ώρα. Ευτυχώς η συχνότητα πέφτει, με τα παιδιά ηλικίας 3 έως 7 να τσακώνονται μόλις 3,5 φορές ανά ώρα … που σημαίνει ότι οι μητέρες έχουν ένα ολόκληρο 20λεπτο πριν την επόμενη φιλονικία τους!

Είναι πολύ ευγενικά

Παραδόξως, οι φράσεις τύπου “Δικά μου είναι όλα τα παιχνίδια!” δεν κολλάνε στις διαμάχες μεταξύ των αδελφών. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσε ότι όσοι έχουν αδέρφια έχουν μεγαλύτερη φιλανθρωπική δράση, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα, κάνουν καλές πράξεις και αγαπάνε περισσότερο τους γονείς τους.

Τα αδέλφια μειώνουν τον κίνδυνο των αλλεργιών

Σίγουρα, όσοι έχουν πολλά αδέρφια είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε μικρόβια και κρυολογήματα, έχουν όμως ευτυχώς μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αλλεργίες. Σε μια μελέτη του Ινστιτούτου Παιδικών Ερευνών Murdoch της Αυστραλίας, σχεδόν το 11% των βρεφών χωρίς αδέλφια ήταν αλλεργικά στα αυγά, ενώ αντιθέτως τα βρέφη που είχαν τρία ή και περισσότερα αδέλφια περιόρισαν τον κίνδυνο σε μόλις 4%.

Πηγή: baby.gr