Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αυξημένος ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για τα πρόωρα μωρά

Αυξημένος ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για τα πρόωρα μωρά

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα μωρά που γεννιούνται αρκετά πρόωρα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics υποδεικνύει ότι ακόμη και τα μωρά που γεννιούνται λίγο νωρίτερα από το φυσιολογικό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την εν λόγω διαταραχή.

Όπως δηλώνει η βασική συντάκτης της μελέτης Minna Sucksdorff από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου στη Φινλανδία, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκή ερευνητικά δεδομένα για τον κίνδυνο ΔΕΠΥ σε παιδιά που γεννιούνται στις 34-36 ή στις 37-38 εβδομάδες.

Στα πρόωρα μωρά ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και οποιοσδήποτε παράγοντας συνέβαλε στον πρόωρο τοκετό, όπως μια λοίμωξη που έπληξε τη μητέρα, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, δήλωσε η Sucksdorff στο Πρακτορείο Reuters μέσω e-mail.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 10.321 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 2005 και αργότερα έλαβαν διάγνωση για ΔΕΠΥ. Συνέκριναν καθένα από τα παιδιά αυτά με τέσσερα άλλα παιδιά που δεν είχαν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ αλλά είχαν παρόμοια ημερομηνία γέννησης, ίδιο φύλο και ίδιο τόπο γέννησης.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν καθοριστικούς παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας και η ηλικία του πατέρα, η συσχέτιση μεταξύ προωρότητας και ΔΕΠΥ παρέμεινε ισχυρή.

Τα μωρά που γεννήθηκαν στις 25 εβδομάδες φάνηκε να αντιμετωπίζουν πενταπλάσιο κίνδυνο ΔΕΠΥ (ποσοστό 500%) σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες, σημειώνουν οι ερευνητές. Ακόμη και στις 38 εβδομάδες ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος, αλλά σε ποσοστό μόλις 12%.

Η προωρότητα και η ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου έχουν συνδεθεί με ποικίλες χρόνιες διαταραχές, όπως η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr