Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Αλλεργίες και άσθμα στο σχολείο: Τι πρέπει να κάνουμε;

Αλλεργίες και άσθμα στο σχολείο: Τι πρέπει να κάνουμε;

Τα σχολεία άνοιξαν και η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και επίσημα! Παιδιά και γονείς προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα και υποδεχόμαστε τη νέα αυτή σχολή χρονιά με χαρά και ανυπομονησία!

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από άσθμα ή έχει κάποια αλλεργία; Πώς μπορείτε να το προφυλάξετε και στον χώρο του σχολείου; Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερα από 350.000 παιδιά κάτω των 18 ετών υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα. Η πρόληψη και η η προστασία λοιπόν στο χώρο του σχολείου καθίσταται αναγκαία.

Που κρύβονται οι περισσότεροι κίνδυνοι;

– Στην τάξη: Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι στην τάξη είναι τα ακάρεα σκόνης και η κιμωλία. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά ζωύφια που μεγαλώνουν σε χώρους με πολλή υγρασία και σκόνη και συχνά ευθύνονται για τις χρόνιες αλλεργίες και το άσθμα. Η κιμωλία αντίστοιχα είναι μία ερεθιστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση, για αυτό και παιδιά με συμπτώματα άσθματος καλό είναι να τον αποφεύγουν.

– Στο κυλικείο: Στο κυλικείο οι αλλεργίες κρύβονται στα διάφορα τρόφιμα που μπορεί να έχει ένα παιδί αλλεργία.
Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που ευθύνονται για αλλεργίες είναι το γάλα, το αυγό και οι ξηροί καρποί.

– Στο διάλειμμα: Την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά βγαίνουν στο προαύλιο και παίζουν ασταμάτητα. Το φθινόπωρο πολλά άγρια φυτά ανθίζουν και ευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό για τις παιδικές αλλεργίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πριν ακόμα αρχίσει το σχολείο, είναι καλό κάνοντας μία βόλτα στο σχολείο, να αναγνωρίσετε τους κινδύνους για την πρόκλησης αλλεργίας ή άσθματος στις τάξεις.

Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ορισμένες τροφές, ενημερώστε το δάσκαλό του καθώς και το υπεύθυνο του κυλικείου. Επίσης καλό είναι, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν προβλήματα να ετοιμάζετε σνακ για το σχολείο από το σπίτι και να του τα δίνετε.

του σχολικού κυλικείου και τους δασκάλους και προτείνετε εναλλακτικές τροφές. Οργανώστε συνάντηση με τους καθηγητές και τη σχολική νοσοκόμα για να συζητήσετε να προβλήματα αλλεργίας του παιδιού σας.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει τα φάρμακά του όπως έχουν συνταγογραφηθεί.

Αν το παιδί σας πάσχει από άσθμα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τους καθηγητές και το γυμναστή του παιδιού σας ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης. Παιδιά με άσθμα, συχνά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν για περίπου 6-8 λεπτά μετά την άσκηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα βρογχοδιασταλτικό εισπνεόμενο φάρμακο 15 λεπτά πριν από την άσκηση. Επίσης θα πρέπει να προθερμαίνονται σταδιακά, να είναι καλά ενυδατωμένα, να σταματήσουν την άσκηση με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να μειώσουν προοδευτικά την υπερένταση στο τέλος της άσκησης.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr